A burgundi borok jó jelzői egy francia tanulmány szerint a klímaváltozásnak, ugyanis átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a szüret a kelet-franciaországi régióban 1988 óta, mint az előző hat évszázadban.
A burgundiai szüretek idejéről készült új áttekintés, amely az elmúlt 664 évet tekintette át, megerősítette, hogy az elmúlt 30 évben az időjárás igen szokatlanná vált - írták a burgundiai egyetem kutatóintézetének szakemberei az Európai Geotudományi Egyesület Climate of the Past című folyóiratában csütörtökön megjelent tanulmányukban.
A francia, svájci és német klímakutatók, történészek és más tudományágak képviselői által készített tanulmány megállapította, hogy az utóbbi években a térség klímája melegebb és szárazabb lett.
Thomas Labbé kutató, a tanulmány vezető szerzője 1354-ig visszamenőleg pontosan rekonstruálta a szüretek idejét Beaune-ban, Burgundia borfővárosában archív források, önkormányzati feljegyzések és sajtójelentések alapján. A 2018-ig összegyűjtött adatok a leghosszabb időszakot ölelik át a szőlészet történetének kutatásában.
"Az igen meleg és száraz évek ritkák voltak a múltban, ám mindennapossá váltak az elmúlt 30 évben" - közölte Labbé, aki szerint ez jól mutatja a globális felmelegedést.
A tanulmány szerint 1987-ig a szüret általában szeptember 28-tól kezdődött, ám 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban.