eur:
394.88
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Twitter @SteffenMalskaer @RasmusTonboe

Egy drámai fotó a klímaváltozásról

Grönlandon térdig vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel hívja fel a figyelmet a szokatlan melegre. A Steffen M. Olsen dán klímakutató által készített fotó bejárta a világot.

Grönlandon rekordközeli az olvadás mértéke.

Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint 2 gigatonna jeget veszített az ország.

Olsen kollégája, Rasmus Tonboe a Twitteren a fotó alatt megjegyezte: a szokatlan meleg és az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy a gyorsan felhalmozódott olvadékvíz nem tudott levezetődni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt.

A képen hat szánhúzó husky látható, melyek jég helyett olvadékvízen haladnak át a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében. A meghökkentő felvételen úgy tűnik, mintha az állatok vízen járnának.

"Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok" - idézte Olsent, a Dán Meteorológiai Intézet kutatóját a Ritzau dán hírügynökség.

Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a telefonnal készített amatőr felvétel ilyen híressé válik. Június 13-án készült a kép, amikor a kutatómisszió tagjai áthaladtak az Inglefield-öblön. A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről - írta internetes oldalán a The Independent című brit lap.

A vékony vízréteg egy mintegy 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett alakult ki.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395-nél a forint

395-nél a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×