eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Újra üzemel a Hubble űrteleszkóp

Ismét szinte teljes üzemmódban működik a Hubble űrteleszkóp, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakembereinek sikerült kijavítani az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját, amely miatt az űreszközt október eleje óta tartalék üzemmódban működtették.

Az űrtávcső legfontosabb eszközei közé tartoznak a giroszkópok, amelyek stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, ezzel teszik lehetővé tudományos munkájának elvégzését.

A Föld körül 1990 óta keringő Hubble űrtávcsőnek hat giroszkópja van, de az elmúlt hónapokban már csak három működött közülük, ezek egyike mondta fel a szolgálatot. Október 5-én ezért az űrtávcsövet biztonsági üzemmódba helyezték, tudományos anyaggyűjtését felfüggesztették.

Az elromlott giroszkópot sikerült oly módon életre kelteni, hogy átfordították az ellenkező irányba - közölte kedden a NASA.

A szakemberek most azt tervezik, hogy elvégeznek néhány tesztet a giroszkóp teljesítményének felmérésére, és ha végeztek ezekkel, a Hubble visszatérhet a normális tudományos működéshez - tették hozzá.

Az űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert hatalmas rá az igény.

A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkör nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni. Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe. Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek.

A Hubble helyét 2021-ben a James Webb Űrtávcső (JWST) veheti át, amely 2016-ban készült el. A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×