eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jatnavegur, 2018. augusztus 23.Kibelezett, rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin teteme a Feröer-szigeteki Jatnavegur település mólóján 2018. augusztus 23-án. A dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigeteken hagyomány a gömbölyűfejű-delfinek késsekkel történő lemészárlása, miután csónakjaikkal a part közelébe szorították őket. A delfinvadászok szerint a cetek leölése hagyomány és a kultúrájuk része, az évente kb. 900 lemészárolt egyed húsa és zsírja mintegy 50 ezer feröerinek jelent élelmet a téli hónapok alatt. Más nyelvterületeken a pilótabálna (Grindwal/Pilot Whale) kifejezést használják a gömbölyűfejű-delfinekre, aminek oka, hogy ezek az állatok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek inkább a bálnákra jellemzőek és nem a delfinekre. (MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen)
Nyitókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Több ezer állatot ölnek le ilyenkor: virul a bálna- és delfinvadászat

Hamarosan véget ér a bálnavadász szezon, több ezer állatot ölnek le ilyenkor. Az eddig véltnél jóval több delfint és kisebb bálnát ölnek meg évente, és a listát nem az északi országok vagy Japán vezetik.

Végéhez közelít az északi vizek idei bálnavadász szezonja. Japán 177 bálnát megölését jelentette, a Feröer-szigeteken is folytatódott az évszázados hagyomány, amelynek jegyében nyaranta 800 delfint és kisméretű bálnát mészárolnak le a helyiek, és Izlandon két év szünet után idén nyáron újra vadásztak közönséges barázdásbálnára.

A bálnavadászattal már időszámításunk előtt 3000 körül is foglalkoztak az emberek. Az első nagy bálnavadászok a mai Spanyolország északkeleti részén élő baszkok voltak. A 16. században évről-évre átszelve az Atlanti-óceánt, a ma Kanadához tartozó Új-Fundland térségében vadásztak az állatokra. Legjövedelmezőbb éveikben akár 400 bálnát is megszigonyoztak.

A 18-19. században más népek, országok is csatlakoztak a bálnavadászathoz, és ipari méretűvé nőtt ez a tevékenység, több tízezer állat vesztét okozva.

Először a nagyobb méretű fajokat pusztították el, majd mikor ezek száma jelentősen visszaesett, a kisebb bálnafajok következtek.

Így egyre kevésbé volt jövedelmező a bálnavadászat, de egyre több állatot öltek meg. Míg az 1933-ban kifogott 30 ezer bálnából 2,5 millió hordó bálnazsírt nyertek, 1967-ben a kétszer ennyi bálnából csak 1,5 milliót.

Csak a közvélemény nyomása segített

A 60-as, 70-es években a víz alatti filmek és a bálna énekét bemutató hanghordozók hatására megváltozott az emberek látásmódja. A közvélemény nyomása volt az egyetlen, ami igazán hathatósnak bizonyult a bálnavadászat visszaszorításában. 1986-ban született meg Nemzetközi Bálnavadászatot Szabályozó Egyezmény, ami teljes vadászati tilalmat rendelt el. Részben feleslegesen, mivel

Japán, a Szovjetunió és Norvégia visszautasították, ezek az országok voltak a felelősek az ipar 80%-áért.

Bár Japán egy évvel később 1987-ben csatlakozott a moratóriumhoz, hivatalosan ekkor állította le a kereskedelmi célú bálnavadászatát, de megtalálva a kiskaput, azóta tudományos céllal vadássza a bálnákat. Ausztrália 2014-ben nyert pert a Hágai Nemzetközi Bíróságon Japánnal szemben, ekkor egy évre le kellett állítania a szigetországnak a vadászatot, de azóta töretlenül folytatják a gyakorlatot. Idén márciusban 333 csukabálna leölése után tértek haza a japán bálnavadászhajók a Déli-óceánról. Az ország Halászati Hivatalának szerdai közlése szerint pedig a Csendes-óceán észak-nyugati vizein 177 csuka- és tőkebálnát öltek meg idén.

Japánba szállítanak

Eközben Izland egyetlen bálnavadász vállalata bejelentette, hogy két év szünet után ismét vadásznak a 24 méteresre is megnövő és 45-64 tonnás barázdásbálnára. A második legnagyobb bálnafaj 191 példányának elejtésére kapott engedélyt a cég. A bálnazsírt és húst Japánba exportálják.

Izland ugyanakkor azt is közölte, hogy a bálnavadászat 2003-as felújítása óta idén ölték le a legkevesebb csukabálnát és leállnak a faj halászatával, mert az állatok a szigettől távolabbi vizekbe húzódtak, és nem kifizetődő a cégnek utánuk küldeni az embereket.

A két európai bálnavadász nemzet, Izland és Norvégia között fekszik a Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigetek, ahol évszázados hagyománya van a grindnek, vagyis annak, hogy a kis termetű bálnákat és delfineket a sekély vízbe, egy-egy öbölbe terelik, ahol elvágják az állatok torkát. A hivatalos kvóta évente 800 állat, de néha többet, néha kevesebbet ölnek meg.

A delfineket nem védik az egyezmények

A delfinek vadászata is nemzetközi jelenség. Környezetvédő szervezetek csoportja július végén tette közzé jelentését, miszerint

az eddig véltnél jóval több, világszerte százezer delfint és kisebb bálnát ölnek meg évente. A listavezető országok Peru évi 15 ezer és Nigéria 10 ezer megölt állattal.

Több ezer delfin és bálna esik vadászok áldozatául Brazíliában, Venezuelában, Madagaszkáron, Indiában, Dél-Koreában és Malajziában. Még Olaszországban és Törökországban is találtak példát ilyen esetekre. Az állatokat szigonnyal meglövik, hajókkal és hálókkal körbekerítik, majd dárdával, macsétával, lőfegyverrel, késsel, horoggal vagy dinamittal végzik ki.

A delfineket elsősorban azért ölik le, hogy húsukat csaliként használva cápára és tonhalra vadásszanak. A nagy bálnákkal ellentétben

a delfineket és a kisebb bálnákat nem védi a kereskedelmi halászat elleni nemzetközi moratórium.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×