eur:
396.83
usd:
366.97
bux:
72797.7
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Andrásfi Tibor (j) és a venezuelai Rubén Limardo Gascón asszója a legjobb 16 közé jutásért a férfi párbajtőr egyéni versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Úszás és férfi párbajtőr ma a középpontban - percről percre

Milák Kristóf és Kós Hubert is döntőért úszik.

2024.08.02. 11:09

Olasz és bolgár tiltakozás a női tornán szereplő vitatott nemű bokszolók miatt

Giorgia Meloni kijelentését az ANSA olasz hírügynökség idézte, amely azt követően hangzott el, hogy az algériai Iman Helif csütörtökön legyőzte az olasz Angela Carinit a párizsi olimpiai torna nyolcaddöntőjében. Az afrikai sportolóval szemben az egyoldalú küzdelmet alig 40 másodperc után feladó Carini nem volt hajlandó kezet fogni az amúgy eleve férfias külsejű Heliffel és igazságtalannak nevezte a helyzetet.

A 66 kilogramm negyeddöntőjében szombaton éppen a már két nyertes meccsen túllevő Hámori Lucával ringbe lépő algériairól, illetve a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-tingről tavaly az IBA, a sportági világszövetség elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak. "Nem arról van szó, hogy bárkit is diszkrimináljunk, hanem a női sportolók jogainak védelméről, akiknek egyenlő feltételekkel kell versenyezniük" - hangsúlyozta Meloni, aki az orrsérülést szenvedett Carini meccsét Heliffel igazságtalan csatának nevezte. "Ez nem volt tisztességes küzdelem" - zárta gondolatait a kormányfő.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor csütörtökön este közleményben védte meg a női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, az IBA pedig a múlt évben kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt. A NOB viszont most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről és kizárásuk önkényes volt. A Bolgár Olimpiai Bizottság ugyanakkor hivatalos közleményben adott hangot nemtetszésének a genetikai teszten megbukott ökölvívók női tornán való indulásának engedélyezése miatt. A testület álláspontja szerint meg kell védeni azon sportolók jogait, akiket sérelem érhet az erősebb nem képviselőinek női versenyeken való részvétele következtében. "Tudományosan bebizonyosodott, hogy a férfiak ütései erősebbek, mint a nőké, ami súlyos sérüléseket okozhat" - áll a szófiai közleményben.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) ügyvivő testületének tagja, Berkó Lajos szintén felháborodásának adott hangot és amint azt az MTI-nek elmondta, a MÖSZ hivatalos levelet fog küldeni a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif olimpiai szereplése miatt. A sportvezető egyúttal azt is elmondta, hogy Hámori Luca mindenképpen ringbe lép a szombati negyeddöntőben.

2024.08.02. 10:56

Svájci aranyérem a női puskásoknál

A svájci Chiara Leone nyerte a női puskások összetett versenyét. A 26 éves, kétszeres világbajnok sportlövő az alapversenyből harmadikként jutott a fináléba, ahol a térdelő testhelyzet után vezetett, a fekvő után csak harmadik volt, az álló sorozatban feljött a második helyre, a kieséses szakaszban pedig - egy 8,8 körös elhibázott lövés mellett - 10,2, 10,5 és 10,8 körös eredménye is volt, s több mint egypontos különbséggel diadalmaskodott. Az ezüstérmet az alapversenyben első amerikai Sagen Maddalena szerezte meg úgy, hogy a kétrésztvevős döntőbe szétlövéssel jutott be a végül harmadikként záró kínai Csang Csiung-jüével szemben. Mészáros Eszter a csütörtöki alapversenyben 29. lett.

2024.08.02. 09:45

Fábián Sára jól kezdett

A női 25 méteres pisztolylövés selejtezőjében Fábián Sára az első, Major Veronika a második csoportban lő. Fábián jól kezdett, az első 30 lövésének 9,7-es az átlaga, ezzel a húsz versenyző közül a második legjobb eredményt érte el.

2024.08.02. 09:07

Nem sikerült a bravúr Dánia ellen, az utolsó körben dől el a férfi kézisek továbbjutása

A magyar férfi kézilabda-válogatott vezetett is a világbajnoki címvédő ellen, ám végül három góllal kikapott a párizsi olimpiai csoportkörének negyedik fordulójában.

2024.08.02. 08:31

Ő Kós Hubert, "a koronavírus hercege"

A párizsi olimpia első magyar aranyérmesének eddigi sportolói pályafutása, de akár egész élete is a tudatos építkezés biztos gyümölcsözőségéről szól, no meg arról, hogy ha jön a nagy lehetőség, nem a kérdések, hanem a válasz ideje jön el. Kós Hubert az éremátadón sem felejtette el, ki szorul a leginkább támogatásra, de nem ragaszkodik konkrét tervekhez a Los Angeles-i olimpiáig hátra lévő négy évben, Bob Bowman úgyis tudja, melyik számban lehet újra bajnok.

2024.08.02. 08:31

Ekkora jutalmat kapnak más országokban a sportolók az olimpiai érmekért

Magyarország kifejezetten a gáláns jutalmazók közé tartozik, de vannak olyan országok, ahol semmilyen pénz nem jár még az aranyéremért sem.

2024.08.02. 08:29

Szombatra halasztották a hullámlovaglók éremfutamát

Péntek helyett szombaton rendezik meg a hullámlovaglók versenyeinek záróküzdelmeit a párizsi olimpián. A Tahitin található Teahupo'o pályáján magyar idő szerint pénteken hajnalban, illetve reggel kellett volna megrendezni a férfi és női elődöntőt, bronzcsatát és döntőt. A szervezők azonban az időjárás miatt úgy döntöttek, hogy közép-európai idő szerint szombaton este 7-kor kezdődnek az elődöntők, a férfi finálé 22 órakor, a női pedig 23.12-kor lesz.

2024.08.02. 06:53

A magyarok pénteki programja

A férfi párbajtőr-válogatott, Halász Bence és a két vitorlázó lehet főszereplő a magyarok közül az olimpia pénteki versenynapján. A döntőbe jutásért versenyez Milák Kristóf és Kós Hubert.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: megváltozott, mit ért Ukrajna győzelem alatt

Seremet Sándor: megváltozott, mit ért Ukrajna győzelem alatt

Novemberben újabb békekonferenciát szervez Ukrajna, amire ezúttal Oroszországot is meghívná – jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij sajtóhírek szerint arról is beszélt, hogy ha "az ukrán nép is akarja", szóba kerülhet a területekről való lemondás, de erről elnökként ő nem dönthet. A helyzet értékelésére Seremet Sándort, a Magyar külügyi Intézet vezető kutatóját és az Eurázsia Központ szakértőjét kérte az InfoRádió.

Nem sikerült a bravúr Dánia ellen, az utolsó körben dől el a férfi kézisek továbbjutása

A magyar férfi kézilabda-válogatott vezetett is a világbajnoki címvédő ellen, ám végül három góllal kikapott a párizsi olimpiai csoportkörének negyedik fordulójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Bekeményít a NAV, sorra szórják ki a bírságokat

Bekeményít a NAV, sorra szórják ki a bírságokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzési akciója során számos szabálytalanságot tártak fel, és a szabályszegők most még nagyobb kockázatot vállalnak, mivel augusztus 1-jétől duplázódott a mulasztási bírság, amely akár kétmillió forintra is rúghat. A NAV pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy különösen szigorúan lépnek fel a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása és a nyugtaadás elmulasztása esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×