eur:
396.5
usd:
364.12
bux:
73062.12
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtóértekezlete a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozója után a dél-olaszországi Savelletriben 2024. június 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Giorgia Meloni is megszólalt a vitatott nemű bokszolók ügyében

A Bolgár Olimpiai Bizottság is félti a női sportolók egészségét.

Az olasz miniszterelnök szerint a genetikailag férfi tulajdonságokkal rendelkező sportolókat nem szabad besorolni a női kategóriákba.

Giorgia Meloni kijelentését az ANSA olasz hírügynökség idézte, amely azt követően hangzott el, hogy az algériai Iman Helif csütörtökön legyőzte az olasz Angela Carinit a párizsi olimpiai torna nyolcaddöntőjében. Az afrikai sportolóval szemben az egyoldalú küzdelmet alig 40 másodperc után feladó Carini nem volt hajlandó kezet fogni az amúgy eleve férfias külsejű Heliffel és igazságtalannak nevezte a helyzetet. A 66 kilogramm negyeddöntőjében szombaton éppen a már két nyertes meccsen túllevő Hámori Lucával ringbe lépő algériairól, illetve a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-tingről tavaly az IBA, a sportági világszövetség elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak.

"Nem arról van szó, hogy bárkit is diszkrimináljunk, hanem a női sportolók jogainak védelméről, akiknek egyenlő feltételekkel kell versenyezniük" - hangsúlyozta Meloni, aki az orrsérülést szenvedett Carini meccsét Heliffel igazságtalan csatának nevezte. "Ez nem volt tisztességes küzdelem" - zárta gondolatait a kormányfő.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor csütörtökön este közleményben védte meg a női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, az IBA pedig a múlt évben kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt. A NOB viszont most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről és kizárásuk önkényes volt.

A Bolgár Olimpiai Bizottság ugyanakkor hivatalos közleményben adott hangot nemtetszésének a genetikai teszten megbukott ökölvívók női tornán való indulásának engedélyezése miatt. A testület álláspontja szerint meg kell védeni azon sportolók jogait, akiket sérelem érhet az erősebb nem képviselőinek női versenyeken való részvétele következtében. "Tudományosan bebizonyosodott, hogy a férfiak ütései erősebbek, mint a nőké, ami súlyos sérüléseket okozhat" - áll a szófiai közleményben.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) ügyvivő testületének tagja, Berkó Lajos szintén felháborodásának adott hangot és amint azt az MTI-nek elmondta, a MÖSZ hivatalos levelet fog küldeni a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif olimpiai szereplése miatt. A sportvezető egyúttal azt is elmondta, hogy Hámori Luca mindenképpen ringbe lép a szombati negyeddöntőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×