eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Andrásfi Tibor (j) és a japán Komata Akira a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi párbajtőr csapatversenyének döntőjében a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 2-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Elképesztő izgalmak után olimpiai bajnok a férfi párbajtőrcsapat

Thriller a Grand Palais-ban: az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású magyar csapat egy tussal nyerte meg a Japán elleni döntőt Párizsban.

A tervezettnél nagyjából 15 perccel később kezdődött el a finálé a bronzmeccs csúszása miatt - a harmadik helyen a csehek végeztek, az utolsó asszóban fordítva a franciák ellen. A csalódott hazaiak közül sokan haza is indultak, és nem várták meg a döntőt a Grand Palais-ban.

Az első asszót Siklósi Gergely és Jamada vívta. Óvatosan kezdtek a felek, senki sem kockáztatott, aztán másfél perc után a japán fejen találta el Siklósit. A magyar gyorsan egyenlített, aztán 27 másodperccel a vége előtt szépen találta el Jamada karját. 2-1-gyel ért véget az asszó - biztató kezdés.

Koch és az egyéni olimpiai bajnok Kano csörtéjében a magyar adta az első tust, türelmes és pontos volt, aztán lábon találta ellenfelét (4-1).

(A bent maradt francia szurkolók hangos éljenzés után rázendítettek a Marseillaise-re, miután telefonjukon kiszurkolták Leon Marchand újabb olimpiai bajnoki címét - egészen szürreális élmény).

Közben a páston a japán szépített, de Koch egy jó közbeszúrással visszaállította a különbséget, 5-2 ide.

Andrásfi és Komata folytatta, a japán agresszívan támadott, de a magyar vívó sokáig jól védekezett. Két együttes találat mellett Komata kétszer megszúrta Andrásfit, így egyre csökkent az előny (7-6).

Koch harcosan kezdett, aztán védekezésre kényszerült, de ebből is jól jött ki egy visszaszúrással. Jamada támadott, de megint Koch talált a kiváló védés után. Fél perc volt hátran, amikor a japán elérte Koch vállát. A látványos asszó végén 10-7 volt a magyar előny.

Siklósi és Komata következett a páston. A japáné volt az első találat, majd Siklósi bátor előretöréssel talált, aztán okosan hajolt el, és vitt be újabb tust. Komata még egy akciót befejezett, ám utána lepörgött az óra, 12-9.

A hatodik párban állt be Nagy Dávid, Andrásfit váltva, első ellenfele Kano volt. Egy szép találattal nyitott, guggolásból érte el a japánt, aztán újabb tus lett az övé, jó ütemben megindulva. Kano volt a türelmesebb a következő akcióban, majd oldalt találta el a kiugró magyar, a 2-2-es asszó után 14-11-ről jöhetett a folytatás.

Koch és Komata együttes találattal nyitott, majd a japán volt pontosabb kétszer is. Aztán hiába támadott a magyar, Komata fejen találta el, újra egyenlő volt az állás. Maradt is egy együttes után, majd Koch szép védekezés után a japán karját ért el. 17-16-os magyar vezetéssel fordultak rá az utolsó két asszóra.

Nagy Dávid harcos volt, jól is védekezett. Jamada vitte be az első tust, de utána a magyar szépen kivitelezte az akciót, majd remek mozdulattal találta el az ellenfél csuklóját. A magyar a 20. pontot is remek megoldással vitte be, aztán 7 másodperccel a vége előtt a japán szépített (20-18).

Siklósi Gergelyé volt az utolsó asszó, Kano állt vele szemben. A japán próbálkozott, és egy pengeváltás után talált is. 1:52-vel a vége előtt Kano egyenlített. Siklósi lett kezdeményezőbb, ám együttes találat lett a vége (21-21).

Kano jött előre, de a magyar szépen védekezett, és oldalt találta el riválisát - újra megvan a vezetés. Siklósi nyugodt maradt, megint szépen védte ki a támadást és talált. Jött egy együttes, nekünk ez volt a legjobb most (24-22).

23 másodperccel a vége előtt a japán pengéje elérte Siklósi hasát. Egy maradt az előny egy újabb együttes után. Kano kamikaze módon rontott neki a magyarnak, elhajolt a pengéje elől, majd talált - ezzel ismét egyenlítve.

Lepörgött az óra, jöhetett az aranytus: a döntő találatot Siklósi vitte be. Megvan, megvan! Olimpiai bajnok a férfi párbajtőrcsapat, 1972 óta először.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×