eur:
392.91
usd:
363.38
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Szamara, 2018. július 2.A brazil Neymar, miután berúgta csapata első gólját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének Brazília – Mexikó mérkőzésén Szamarában 2018. július 2-án. (MTI/AP/Frank Augstein)
Nyitókép: Frank Augstein

Álom negyeddöntő lesz pénteken

Az esélyesebbnek vélt két csapat, a brazil és a belga jutott tovább a két hétfői nyolcaddöntőből, így létrejött a negyeddöntők slágere: a két csapat egymás ellen játszik majd péntek este.

A mexikóiak nagyon elszántak kezdtek a brazilok ellen, úgy, mint akik meg akarják mutatni, sikerülhet az, amit a világ csak csekély hányada hitt el: sorozatban hat, nyolcaddöntőbeli búcsú után tovább tudnak jutni. (1994 óta aq mexikói válogatott minden világbajnokságon bejutott a legjobb tizenhat közé, erre a többiek közül egyedül a brazilok voltak képesek.)

A brazilok jól védekeztek, igazolták, hogy Tite kapitánysága alatt a védőnégyes – amelyben ezúttal Fagner, Thiago Silva, Miranda és Filipe Luiz kapott helyet – a csapat egyik legnagyobb értéke.

Amióta Tite áll az aranyzöldek élén, csapata huszonnégy mérkőzésen csupán hat gólt kapott.

A huszonötödiken még tovább javult a statisztika, az első négy mérkőzésükön mindössze egy gólt kaptak Oroszországban, a svájciaktól. (Ráadásul alighanem az is szabálytalan volt.) A mostani tornán a brazilok 2-0-ra verik a közép-amerikai ellenfelet a hajrában szerzett gólokkal. Costa Rica ellen a 91. és a 97. percben, Mexikó ellen már az 51. és a 92. percben.

A mexikóiak kapusa, Guillermo Ochoa kiválóan védett, akárcsak az egész tornán. Húsz hárított lövéssel búcsúzott, ez rekord 1966 óta a világbajnokságokon. A brazilok 2006 óta először nyertek sorozatban három világbajnoki mérkőzést. Neymar ezúttal jól játszott, a hatodik gólját érte el a vb-ken, ezzel beérte Lionel Messit, de lényegesen kevesebb kísérletből (38), mint az argentin (67). Már csupán egyetlen gólra van Cristiano Ronaldótól, aki még többet rúgott kapura.

A brazilok 228 világbajnoki gólnál járnak, megelőzték a németeket (226), akikkel e mérkőzés előtt vezették a listát.

Neymar rengeteg kritikát kapott a mérkőzés után a színészkedései miatt, Juan Carlos Osorio, a mexikóiak kolumbiai szövetségi kapitánya élesen bírálta a mérkőzés legjobbjának választott brazilt, szégyennek nevezte a viselkedését.

Történetük legjobb vb-meccsét játszották a japánok

A nap második mérkőzésén az első félidőben leginkább a japánok akarata érvényesült, nem kerültek hátrányba, miközben kifejezetten szervezetten, jól futballoztak. Nem túlzás állítani, történetük legjobb világbajnoki meccsét játszották, talán legutóbb 2002-ben, Szajtamában játszottak, amikor 2-2-re végeztek éppen a belgákkal. Ráadásul a második félidőt szenzációsan kezdték, Haragucsi kihasználta Vertonghen váratlan hibáját, majd Inui lőtt a tizenhatoson kívülről Courtois kapujába. A kettő között Eden Hazard látványos lövéssel a kapufát találta el, majd kétgólos hátrányban Roberto Martinez cserélt, behozta Fellainit és Chadlit. Telitalálatnak bizonyult. Előbb Vertonghen (69. perc) egy fura fejessel szépített (Alan Shearer szerint nem kapura akarta küldeni a labdát, hanem középre, a társaknak), majd Fellaini (74. perc), ugyancsak fejjel, kiegyenlített.

A statisztikusok szerint a balhátvédé volt a legmesszebbről fejelt vb-gól 1966 óta.

A japánok két gólja között 256, a belgák első két gólja között 270 másodperc telt el. A rendes játékidőből bő negyedóra volt még hátra, de a japánok rendületlenül mentek előre, futballozni próbáltak. Hat gólt szereztek addig a világbajnokságon, többet, mint bármelyik korábbi tornán. A belgák közül Lukaku mintha elátkozott lett volna, semmilyen helyzetből nem tudott a kapuba találni. A 94. percben a Courtois által kigurított labdát De Bruyne végigvitte szinte a teljes pályán kitette oldalra Meunier-nek, a beadást Lukaku ezúttal átlépte, s az érkező Chadli, tíz méterről, tiszta helyzetből a nyolcba lőtte a csapatát. A mostani tornán ez volt a kilencedik meccsdöntő gól a 90. perc után – az előző öt tornán, 1998 és 2014 között összesen tíz volt.

A belga válogatott az első csapat 1970, a németek az angolok elleni fordítása óta, amely 0-2-ről felállva tovább tudott jutni.

A rendes játékidőben ilyen, sőt nagyobb hátrányból a portugálok nyertek 1966-ban vb-meccset az egyenes kieséses szakaszban, 0:3-ről 5:3-ra fordítva a Koreai NDK ellen. Japán nagyon közel állt ahhoz, hogy a Koreai NDK (1966) és a Koreai Köztársaság (2002) után a harmadik ázsiai csapat legyen, amelyik vb-negyeddöntőbe jut.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×