eur:
395.53
usd:
360.28
bux:
71673.12
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
A negyedik helyezett Vas Blanka a célban 2024-es párizsi nyári olimpia női országúti kerékpárosok mezőnyversenyében a Trocadero téren 2024. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

"Ez őrület" – Vas Blanka nyerte a Tour de France ötödik szakaszát – videó

A friss olimpiai negyedik Vas Blanka kiscsoportos sprintből megnyerte a női Tour de France országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszát.

A viadal csütörtökön a Bastogne és Amnéville közötti 152,5 kilométeres távval folytatódott, amely során öt kisebb kategorizált emelkedő és 1820 méter szintemelkedés várt a bringásokra. Az előzetes várakozások alapján ez az etap tűnt a legideálisabbnak egy jó eredmény elérésére az U23-as világbajnok Vasnak, aki a nyitóetapon tizedik lett.

Háromfős szökevénycsoport tekert hosszasan a mezőny előtt, a záró húsz kilométeren belül azonban gyorsan felzárkózott az élboly közelébe a mezőny, amelyben az SD Worx-Protime 22 esztendős magyar bajnoka a sárga trikós és címvédő Demi Volleringért dolgozott. Noha az egyik emelkedőn egy csoporttal Vas leszakadt a mezőnyről, a bollyal vissza tudott zárkózni. Hat kilométerrel a cél előtt egy kanyarban nagy bukás történt, nagyjából egytucat kerékpáros terült el az aszfalton, köztük Vollering is, aki fájdalmak között tekert tovább másfél perc hátrányból. A bukás miatt szétszakadt mezőny mintegy tízfős maradékában ott volt a friss olimpiai bajnok amerikai Kristen Faulkner és Vas is, míg a csapattársai Volleringnek segítettek a zárkózásban.

Vas a párizsi tapasztalatokból kiindulva nagyon figyelt Faulknerre,

tökéletesen reagált minden megindulásra, a legvégéig kitartó négyesből pedig ő volt a leggyorsabb az emelkedős befutóban. A magyar klasszis tavaly a Giro d'Italián nyert szakaszt, idén két napon át viselte a piros trikót a női Vueltán és immár a Tour de France-ról is van szakaszgyőzelme.

"Ez őrület. Nehezen hiszem el, hogy egy szakaszt nyerek a Tour de France Femmes-en. Egyáltalán nem éreztem jól magam az etap alatt. Amikor az esés történt, a második helyen álltam, és nem tudtam, mi történt mögöttem, mert a rádióm nem működött" – nyilatkozott a futam után.

Vollering 1 perc 47 másodperc hátránnyal ért célba, így a Vas mögött másodikként célba ért lengyel Katarzyna Niewiadoma vette át a sárga trikót. A címvédő lemaradása 1 perc 19 másodperc az összetettben.

Eredmények (a verseny honlapja alapján)

5. szakasz, Bastogne-Amnéville, 152,5 km:

1. VAS KATA BLANKA (SD Worx-Protime) 3:46:51 perc

2. Katarzyna Niewiadoma (lengyel, Canyon//SRAM) azonos idővel

3. Liane Lippert (német, Movistar) a. i.

4. Kristen Faulkner (amerikai, EF-Oatly-Cannondale) a. i.

...20. Puck Pieterse (holland, Fenix-Deceuninck) 28 másodperc hátrány

...50. Demi Vollering (holland, SD Worx-Protime) 1:47 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Niewiadoma 11:27:29 óra

2. Faulkner 19 másodperc hátrány

3. Pieterse 22 mp h.

...9. Vollering 1:19 perc hátrány

...44. Vas 8:44 p h.

Az egyhetes, nyolcszakaszos verseny pénteken a Remiremont és Morteau közötti 159,2 kilométeres szakasszal folytatódik és vasárnap a legendás Alpe d'Huezen zárul. A hét versenynapba úgy fér bele a nyolc etap, hogy kedden egy rövid, mintegy 70 kilométeres mezőnyszakaszra és egy 6,3 kilométeres egyéni időfutamra is sor került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×