eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Az 51. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonkenesénél 2019. július 18-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Csendesedett a vihar, elrajtolt az 55. Kékszalag a Balatonon

Kétórás késéssel vágott neki a tókerülő versenynek az 515 vitorlás.

A csütörtök reggeli viharos időjárás miatt kétórás halasztással, az eredetileg tervezett 9 óra helyett 11 órakor elrajtolt az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről. A szervezők tájékoztatása szerint a tókerülő versenyre 2532 vitorlázó nevezett 515 hajóval, közte nyolc külföldi.

Tizennyolc csapatban nő a kormányos, és öt hajó - a Szent Ágota, a Jukebox, a Mópogó, a Zsófi és a Lilly Elliott - fedélzetén csak nők versenyeznek. Az indulókat 29 hajóosztályban és 8 csoportban értékelik, a végső győzelemre legesélyesebb nyílt többtestű hajóosztályba 14 csapat nevezett.

A Kékszalag rajtjának halasztásáról szerdán döntött a versenyvezető és versenykoordinációs központ. Az időpont megváltoztatását azzal indokolta, hogy az erős szélben a rajthoz este, éjszaka és hajnalban érkező hajók biztonságos kikötése - a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt - nem biztosítható optimálisan. A szervezők hangsúlyozták: a limitidő továbbra is 48 óra, így az idei Kékszalag szombaton 11 órakor zárul.

A verseny honlapján fél órával a rajt előtt közzétett meteorológiai előrejelzés szerint a Kékszalag kezdetén időnként erős, 35-45 km/órás lökésekkel kísért északnyugati szélre lehet számítani, ami napközben csak kissé mérséklődik.

Délutántól tovább mérséklődik a szél, de a stabil északi irányú élénk, 20-30 km/órás légmozgás várhatóan estig fennmarad. Éjszakára gyengül a szél, az északias alapáramlás azonban várhatóan több helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása - jelezték.

Azt írták: eleinte erősen felhős lesz az ég, majd a nap folyamán változóan felhős égre, felhőátvonulásokra lehet számítani, egy-egy futó zápor kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 24-25, késő este 22 fok körül alakul. A víz hőmérséklete 24 fokos.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Tavaly a versenyre nevezett 516 hajóból 456 teljesítette a nagydíjat, amelyet - saját 2014-es rekordját megdöntve - 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty nyert meg.

A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas győzött a Kékszalagon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×