eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Gabriel Barbosa, a Flamengo játokosa a trófeával, miután győztek a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen Limában 2019. november 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Soha nem került még sor ilyen őrületre a brazil futballban – képek

A brazil futballban sok minden megtörtént már – az még soha, hogy egy csapat huszonnégy óra alatt megnyerje a Libertadores-kupát és a brazil bajnokságot. Egészen mostanáig.

Még az esztendő elején is csak a Flamengo legelvakultabb hívei reménykedtek abban, hogy a piros-feketék, a rubro-negrók ilyen fantasztikus sikereket érnek el 2019-ben. Olyan diadalokat aratnak, amely az eddig a klubtörténet legjobbjaként tisztelt, 1981-es gárda sikereit is megközelíti – még az is lehet, hogy túl is szárnyalja.

A Raúl – Leandro, Marinho, Mozer, Júnior – Andrade, Adilio, Zico – Tita, Nunes, Lico összetételű gárda 1981-ben megnyerte a Libertadores-kupát, majd néhány héttel később, Tokióban, az akkor Toyota Világkupának nevezett serleget, mégpedig a Liverpool FC legyőzésével. A Fla december 17-től szerepel majd a klubvilágbajnokságon, ahol legnagyobb ellenfele minden bizonnyal a Liverpool lesz.

Történjen majd bármi is Dohában, a klubvilágbajnokságon, a mostani esztendő így is a klubtörténet legsikeresebbje, pedig eddig sem szűkölködött titulusokban a Flamengo története. (A klub nyert Világkupát, Libertadores-kupát, hét bajnoki címet, három Brazil Kupát és 35 (!) riói bajnoki címet…)

Lima, 2019. november 24.
Pablo Mari, a Flamengo (b) és Rafael Borre, a River Plate játékosa a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen Limában 2019. november 23-án.
MTI/AP/Martin Mejia
Lima, 2019. november 24. Pablo Mari, a Flamengo (b) és Rafael Borre, a River Plate játékosa a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen. MTI/AP/Martin Mejia

A Fla idén megnyerte a riói bajnoki címet (campeonato carioca), majd, szenzációs mérkőzésen, szombat este elhódította a Libertadores-kupát is. Története során másodszor. A nagy ellenfél, a hasonlóan veretes múltú River Plate

a 89. percben még 1–0-ra vezetett

a limai döntőben, amikor Gabigol, Gabriel Barbosa kiegyenlített. De még nem volt vége a meccsnek, az európai karrierje során az Internazionaléban és a Benficában is szerepelt, olimpiai bajnok futballista a szokásos hosszabbításban a győztes gólt is megszerezte.

Lima, 2019. november 24.
Rafael Borre, a River Plate játékosa, miután gólt szerzett a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen Limában 2019. november 23-án.
MTI/AP/Martin Mejia
Lima, 2019. november 24. Rafael Borre, a River Plate játékosa, miután gólt szerzett. MTI/AP/Martin Mejia

A Flamengo Dél-Amerika bajnoka lett. Játékosai közül Rafinha egy néhány tagot számláló elitklubhoz csatlakozott: mindössze tíz futballista (hét brazil és három argentin) mondhatja el magáról, hogy a Bajnokok Ligája és a Libertadores-kupa győztese is volt. Olyan futballistákhoz csatlakozott, mint Dida, Cafu, Ronaldinho, Tévez és Neymar.

Lima, 2019. november 24.
Franco Armani, a River Plate kapusa gólt kap a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen Limában 2019. november 23-án.
MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar
Lima, 2019. november 24. Franco Armani, a River Plate kapusa gólt kap. MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar
Lima, 2019. november 24.
Gabriel, a Flamengo játékosa, miután gólt szerzett a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen Limában 2019. november 23-án.
MTI/AP/Fernando Vergara
Lima, 2019. november 24. Gabriel, a Flamengo játékosa, miután gólt szerzett. MTI/AP/Fernando Vergara

A Fla spanyol védője, Pablo Marí, aki 2016-tól három éven át a Manchester City játékosa volt, de az angol klubbba nem fért be, ezért mindig kölcsönadták, mindössze a harmadik olyan európai játékos, aki a Libertadores-kupa győztese lett. A másik kettő sem sokkal ismertebb, az olasz Dante Miccoli az Independientével nyert 1972-ben, a cseh Christian Rudzki pedig az Estudiantesszel 1969-ben és 1970-ben. Mindketten gyerekként kerültek Argentínába, meg is kapták ott az állampolgárságot, ebből következően Marí az első „igazi” európai légiós, aki megnyerte Dél-Amerika legtekintélyesebb klubserlegét.

A Flamengo sok új futballistát szerződtetett idén, köztük Gabigolt, Pablo Marít, Rafinhát vagy éppen a korábbi Atlético Madrid-játékost, Filipe Luíst, de legalább ilyen fontos szerepe van a sikerekben a mostani brazil élvonal egyetlen külföldi edzőjének, Jorge Jesusnak. A 65 éves portugál 2009 és 2015 között a Benfica élén állt, az volt eddigi pályafutása csúcspontja. Utána három évig a Sporting CP-t vezette, majd egy évet Szaúd-Arábiában dolgozott. Júniusban került a Flamengóhoz, s már-már olyan magasságokban emlegetik a klubtörténet jó ismerősei, mint a külföldi edzők közül csak talán a magyar Kürschner Izidort.

Lima, 2019. november 24.
A Flamengo játokosai a trófeával, miután győztek a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen Limában 2019. november 23-án.
MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda
Lima, 2019. november 24. A Flamengo játokosai a trófeával, miután győztek. MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Jorge Jesus csupán a második európai edző, aki megnyerte a Libertadores-kupát, a horvát Mirko Jozić után.

Talán még ennél is nagyobb szó, hogy lemásolta a hajdanán Pelé Santosát dirigáló legendás edző, Lula sikerét: 1963 óta ő az első edző (s a Flamengo az első csapat), amelyik azonos naptári évben meg tudta nyerni a Libertadores-kupát és a brazil bajnokságot.

Vasárnap dőlt el matematikailag is, hogy a brazil Serie A-ban nagy fölénnyel vezető Flamengóé a 2019-es bajnoki cím, miután az egyetlen csapat, amely még befoghatta volna, a Palmeiras kikapott a Grêmiótól.

Lima, 2019. november 24.
A Flamengo játokosai a trófeával, miután győztek a dél-amerikai labdarúgó Libertadores Kupa döntőjében játszott Flamengo-River Plate mérkőzésen Limában 2019. november 23-án.
MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda
Lima, 2019. november 24., MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

A Flamengo huszonnégy óra alatt megnyerte a Brazíliában legtöbbet számító két titulust. Nem is hagyták abba a játékosok az ünneplést…

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×