eur:
393.54
usd:
364.5
bux:
71923.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Facebook

Vége a téli átigazolásoknak: itt vannak az új rekorderek

Nem feltétlenül fogjuk az európai elitbajnokságok immár magunk mögött hagyott 2019 téli átigazolási hónapját a szenzációk januárjaként rögzíteni, mégis, két ligában – az olaszban és a franciában – megdőlt az eddigi téli átigazolási rekord.

Az AC Milan szerződtette a Genoától a lengyel Krzysztof Piąteket, s ezzel rekordot írt: a Serie A-ban télen még nem fizettek ilyen sok pénzt, 35 millió eurót egy játékosért. Ugyanakkor az elmúlt évek átigazolási összegeit figyelme ez nem példátlan összeg, de arra jelzés, hogy inkább a szezon előtt költenek a klubok. (Pedig az UEFA eltörölte korábbi tiltását, így a téli szerzemények játszhatnak a nemzetközi kupákban, függetlenül attól, hogy ősszel egy másik klubbal már pályára léptek.)

A francia rekordot a Paris Saint-Germain (ki más?) döntötte meg, az argentin Leandro Paredes megvételével, a 47 millió euró a Ligue 1 téli csúcsa, de persze messze elmarad Neymar vagy éppen Kylian Mbappé korábbi vételi árától. Paredes nincs vele a klubnál az első háromban.

A mostani átigazolási időszakban a Premier League klubjai 196 millió eurót költöttek, ez a legtöbb az öt nagy bajnokságot tekintve.

Az összeg ugyanakkor messze elmarad az egy évvel korábbitól (477 millió euró). Csökkent a spanyol Lia Liga költése is (67,25 millió, 2018-ban: 277), a Bundesliga nagyjából az előző évi szinten maradt (2019: 72,27, 2018: 73), míg a Ligue 1 72,9 milliójának több mint fele Paredes megvételéből állt össze, és ez okozta, hogy a francia élvonal költése meghaladta a 2018 januárit (57). A legszembetűnőbb különbség az olasz bajnokságot tekintve van. A Serie A klubjai tavaly rekordot jelentően kevés pénzt költöttek a télen (28 millió euró, 2017: 94, 2016: 66), ellenben idén 147,2 millió eurót szántak erősítésekre. Ennél többet a Premier League-et nem számítva, csupán egyszer, tavaly a spanyol La Ligában (277 millió) fizettek ki.

Az öt nagy bajnokság klubjai 2019 januárjában 555,62 millió eurót áldoztak játékosvásárlásra, ez elmarad a 2017-es 655 milliótól és főleg a tavalyi 911 milliótól.

Ami a legdrágább mostani igazolásokat illeti, Angliában a Chelsea 64 millió eurót adott a Borussia Dortmundnak Pulisicért, de a játékos csak nyáron érkezik majd a Stamford Bridge-re. Meglepő, hogy a listán a második (Solanke, 21,2) és az ötödik (Mepham, 13,6) vétel is a Bournemouthé. A tragikus sorsú Emiliano Sala 17 millió eurós vételi ára – amelyet egyelőre kérdéses, hogy kifizet-e a Cardiff City a Nantes-nak – a negyedik legnagyobb összeg a Premier League téli igazolásainak listáján.

A Serie A-ban Piątek a rekorder, 35 millióval, de az AC Milan, amely valamennyi klub közül a legtöbbet költötte a télen, szinte ugyanennyit adott a brazil Paquetáért is.

A spanyoloknál a Real Madrid költötte a legnagyobb összeget egy játékosra, ez nem meglepő. Az már igen, hogy ez csak 17 millió euró és Brahim Diaz ért ennyit, aki a Manchester Citytől tért haza Spanyolországba. A Barcelona sok játékost vett, de nagyon olcsón, egyikük ára sem érte el a négymillió eurót.

A Bundesligában az RB Leipzig 19 millió euróval lett rekorder, ennyit fizetett az RB Salzburgnak a mali válogatott Amadou Haidarának. Részben talán befektetési céllal is, a nemzetközi sajtó egyöntetű véleménye, hogy a tehetséges középpályás előtt nagy jövő áll. A Dortmund legdrágább vétele a Boca Juniorstól szerződtetett Balerdi (15,5 millió euró), a Bayerné pedig a kanadai Vancouver Whitecapstől megszerzett Alphonso Davies (10 millió).

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×