eur:
395.94
usd:
358.6
bux:
72114.16
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Miért nem Brazília nyeri a foci világbajnokságot?

Brazília a közelgő labdarúgó-világbajnokság esélyese, de a csapat szerkezetében több ponton is problémák vannak - mondta Dénes Tamás sportújságíró az InfoRádió Gólvonal című műsorának különkiadásában.

- Az utóbbi világversenyek nyomán rendre felmerült, hogy kizsigerelik az élcsapatok futballistáit, akik rengeteg mérkőzést játszanak egy évadban. Ebből a szempontból mire számíthatunk a mostani vébén?

- Valóban, az előző két nagy tornán, a 2004-es Európa-bajnokságon és a 2002-es világbajnokságon érezhető volt, hogy a sztárjátékosok fáradtan futballoztak. A 2002-es volt az első olyan torna, amelyen ez igazán előtérbe került, és ezek után módosították a Bajnokok Ligája programját, azóta csak egy csoportkör van.

A játékosok fáradsága volt az egyik oka annak, hogy az utóbbi két tornára a meglepetések voltak jellemzőek, akár a távol-keleti eseményekre gondolunk, akár a görögök győzelmére.

Szerintem fontos, hogy viszonylag kevés mérkőzésszámmal mehessenek a játékosok egy világversenyre, és ez az egyik oka annak, hogy egyes edzők az apróbb sérüléseknél nem esnek kétségbe.

Erre van egy klasszikus példa: 1988-ban Marco van Basten volt az Eb legjobb játékosa, akkor ő úgy került oda a holland csapatba, hogy előtte a Milanban hónapokon keresztül hiányzott.

- Csak a sorsolás véletlen szeszélye alakította a csoportok beosztását vagy igazuk van azoknak, akik némi sportpolitikát is gyanítanak a csoportok összetétele mögött? Ha jól megnézzük a nyolc csoportot, akkor elég érdekes dolgokat fedezhetünk föl. A házigazda németek például könnyű csoportba kerültek, Costa Rica, Lengyelország és Ecuador mellé.

- Mindenki úgy gondolja, hogy a németek jártak a legjobban ezzel a beosztással. Általában azt mondják, hogy nem lehet az aranyérem megszerzéséhez szükséges hét mérkőzést csúcsformában végigjátszani. Egy csapat életében vannak hullámvölgyek, ezért nem mindegy, hogy a csoportmérkőzéseken mekkora energiát kell mozgósítani.

Példa erre a 98-as világbajnokság, ahol a franciák ugyan nem játszottak rosszul, de egészen az elődöntőig különleges dolgokat sem műveltek. Egy könnyű csoportban lépegettek előre, a paraguayiak ellen aranygóllal jutottak tovább, az olaszokat tizenegyesekkel verték ki.

Nem lehet tehát sorozatban hét mérkőzést jól játszani. Ezért jó a németeknek az, hogy kis túlzással ebből a csoportból akkor is tovább kell jutniuk, ha a mérkőzéseket kétgólos hátrányból kezdenék. Emberi számítás szerint sem az ecuadori, sem a Costa Rica-i válogatott nem okozhat nekik problémát.

Hogy a lengyelekkel mit játszanak, az abból a szempontból érdekes, hogy utána az angolokkal vagy Svédországgal, esetleg Paraguay-jal játszanak-e.

- A C-csoportot Argentínával, Elefántcsontparttal, Szerbia-Montenegróval, Hollandiával szokás halálcsoportnak is nevezni. Argentína négy éve is nagyon hasonló helyzetben volt. Most mi várható ebben a csoportban?

- A legőszintébb válasz az lenne, hogy nem tudom, többi között az argentinok miatt sem. Én nagyon sokra tartom az argentin válogatottat, de sokra tartottam 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is. Nem szeretnék a három között sorrendet felállítani, mert mind a három tornának úgy indult neki az argentin csapat, hogy akár meg is nyerheti.

- Térjünk vissza a sportpolitikára, aminek úgy tűnik, mintha része lenne a bíróküldés is. Négy éve a világbajnokságon a dél-koreaiak az elődöntőig jutottak, sokak szerint nem kis bírói segédlettel. Megismétlődhet most valami ilyesmi, vagy most erre nagyon vigyáz majd a FIFA?

- Én nem tudom, hogy lehet-e erre vigyázni. Emberi hibák mindig vannak, talán nem több, mint ami a játékosok között előfordul. Nem merném mondani, hogy nem lesznek hibák, mert például az Arsenal-Villarreal Bajnokok Ligája-elődöntőben kis túlzással a játékvezető volt a leggyengébb láncszem.

- Az esélyesek közül a németek sajátos helyzetben vannak. Sem a válogatott, sem a klubcsapatok nem teljesítenek a tőlük elvárt módon. Viszont jó csoportba kerültek, és négy éve úgy lettek ezüstérmesek, hogy ez még őket is meglepte. Most meddig juthatnak el?

- Egy, a mostaninál szerintem rosszabb csapattal 2002-ben a döntőig meneteltek, amiből persze nem következik, hogy ez most is sikerül nekik. A német kifejezetten tornacsapat, ezért nem lehet őket leírni. Ha belegondolunk abba, hogy 1996-ban hogyan lettek Európa-bajnokok vagy hogy 2002-ben a világbajnokságon hogyan jutottak a második helyig, akkor bármi összejöhet nekik.

A konföderációs kupán a német válogatott a brazil és az argentin csapat mögött harmadik helyen végzett, nem nagyon rossz játékkal és egy-két fiatal játékos feltűnésével, ezek a játékosok valószínűleg egy év alatt jobbak lettek.

Ugyanakkor a német válogatottnak gyengébb a védelme, mint a vetélytársak bármelyikének, és nem elsősorban Jens Lehmannra gondolok, aki jól véd az Arsenalban.

Az tűnik még problémának a német csapattal, hogy a mezőnyjátékban minden egy játékoson múlik. Ha Michael Ballack kiesik, akkor ez a mai csapat legalább harminc százalékot veszít az erejéből.

- A legnagyobb esélyesnek mindenki a brazilokat tartja, kivéve talán a brazil szakembereket, akik több indokot is fel szoktak hozni arra, hogy miért nem Brazília nyeri a vébét. Ezek közül az egyik, hogy 1962 óta soha nem nyertek, amikor esélyesként utaztak világbajnokságra. Van egy szakmai indok is, amit a brazilok Bermuda-háromszögnek emlegetnek: Dida kapus és a két szélső hátvéd, Cafu és Roberto Carlos. Mit lehet várni a braziloktól?

- Nehéz egy olyan válogatottat nem esélyesnek kikiáltani, amelyben az a probléma, hogy ki maradjon ki Ronaldo, Ronaldinho, Adriano, Kaka és Robinho közül. Hogy öten nem fognak egyszerre játszani, az szinte biztos.

Ami a kifogásokat illeti: számos más válogatott van a világon, amely nem tudott nyerni esélyesként, például a magyar sem, 1954-ben. A brazil válogatott szerintem 2002-ben egy mostaninál gyengébb játékosállománnyal, viszont egy nagyon jól szervezett csapattal győzött.

A brazilok esélyességéhez hozzá szokták tenni, hogy 1958 kivételével dél-amerikai válogatott nem tudott Európában nyerni. Én ezt nem érzem nagy problémának, mert azóta megváltozott a világ. Korábban a klíma, az eltérő táplálkozási szokások és az akklimatizációs problémák nehezítették meg a más földrészen való játékot, ma már azonban szinte mindenki Európában futballozik.

A szélső hátvédeket illetően Cafu és Roberto Carlos valószínűleg túl van a zeniten, de nem vagyok benne biztos, hogy Cafu fog kezdeni, el tudom képzelni, hogy Cicinho lesz az első számú jobbhátvéd. Roberto Carlos nyilvánvalóan marad.

A brazil válogatott szerkezeti problémái ugyanakkor nyilvánvalók. Mi van például akkor, ha egy csapat hasonló támadójátékot játszik ellenük, mint amit a brazilok játszanak?

A szakemberek kevésnek tartják a labdaszerző középpályást a csapatban. Itt az a probléma, hogy nem mindig a tizenegy legjobb képességű futballista alkotja a legjobb csapatot. A középső védőkkel vannak még bizonyos problémák.

Összességében azonban én azt gondolom, hogy ha Kaka, Ronaldinho, Adriano és Ronaldo közül csak az egyik jól játszik, akkor nem lehet megverni őket. Akkor rúgnak három gólt egy meccsen, annyit pedig nem fognak kapni.

- Az angolok szintén nagyon erősnek tűnnek. Az ő legnagyobb erősségük talán a középpálya, hiszen Beckham, Lampard és Gerrard is ott játszik. Ugyanakkor a csapat szerkezete szempontjából problémát okozhat, hogy Lampard és Gerrard inkább támadó felfogásban játszik. Negyven évvel eddigi egyetlen világbajnoki címük után nyerhetnek az angolok?

- Anglia az egyik olyan európai válogatott, amely célba érhet. Sven-Göran Eriksson kulcsjátékosai mostanra értek be igazán, másrészt az angol válogatott hihetetlenül jól tud küzdeni, és talán véget érhet az angolokat az utóbbi nagy tornákon végigkísérő balszerencse is.

Egyébként most olvastam Erikssontól, hogy 2002-ben a világbajnokságon egyetlenegy gólt sem lőttek a második félidőben. Szerinte ez a fáradtság miatt volt, és most igyekeznek ezt kiküszöbölni.

Ugyanakkor az angol válogatott a sérülések miatt az egyik legbalszerencsésebb csapat, az utóbbi két világverseny előtt sok játékos dőlt ki sérülések miatt. Ez most is gondot okoz Erikssonnak, például nem tudja még, hogyan fogja összeállítani a védelmét.

- Melyik lesz a torna meglepetéscsapata? Vagy az lesz a meglepetés, hogy nem lesz meglepetés?

- Sokan mondják azt, hogy most visszaáll a világ rendje, ezzel együtt nehéz elképzelni, hogy ne legyen meglepetéscsapat. Az utóbbi évtized világversenyein mindig bejutott legalább egy olyan csapat az elődöntőbe, akit a kutya sem várt oda. 1994-ben ilyen volt a svéd és a bolgár válogatott, 1996-ban a csehek menetelése volt meglepő, 1998-ban a horvátok keltettek fantasztikus meglepetést.

A 2002-es vb-t nem is kell nagyon emlegetni, mert ott a koreaiak, a törökök és tulajdonképpen a németek sem voltak az elődöntőbe várhatók. 2004-ben a görögök nyerték az EB-t, ki a csoda számított erre?

Mindebből én arra következtetek, hogy egy csapat most is lesz, amelyik egészen messze menetel. Én az egyik európai válogatottra tippelnék.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a brazil, az argentin, az angol, az olasz és a német válogatottak közül kerülnek ki az elődöntő résztvevői.

De nehezen tudom például a francia válogatottat kalibrálni. A franciák bárkit megverhetnek, de elképzelhető az is, hogy éppen olyan rosszul szerepelnek, mint az előző két nagy tornán.

- Mennyire sport és mennyire üzleti vállalkozás egy világbajnokság? Mennyire tényező vagy mennyire uralkodott el az üzlet a sportban?

- Maximálisan eluralkodott az üzlet, de ez nemcsak a futball-világbajnokságra igaz, csak mivel ez a legnagyobb volumenű esemény, így nyilván ezen látszik a legjobban.

Világcégek állnak a támogatók sorában, a tavalyi Konföderációs Kupán például a támogatók csoportokat vittek be a tornára, akik különböző kedvezményben részesültek, akár úgy is, hogy a német csapat tagjaival találkozhattak.

- Azok az országok, amelyeknek a válogatottjai nem jutnak ki a világbajnokságra, mekkora gazdasági hátrányba kerülnek a rendszeres résztvevőkkel szemben?

- Nagy gazdasági hátrányba kerülnek, amelyet adott esetben azért szponzorokkal lehet pótolni. Szerintem jelentősebbek a szakmai hátrányok, két aspektusból is. Egyrészt ha egy csapat bekerül ebbe a vérkeringésbe, az nyilván fejlődik.

A mi régiónkban nagyon fontos vagy fontos lenne az is, hogy a legjobb játékosok nagyon erős klubcsapatokban futballozhassanak. A 96-os EB után például rengeteg cseh játékos került külföldre.

A vb-k és EB-k évében pedig nyaranta elsősorban azokból az országokból válogatnak a klubok, amelyek résztvevői a nagy tornának.

- Mennyire betonozódtak be véglegesen a világ futballjában elfoglalt helyek? A klubfutballban kialakult az a 16-20-as mezőny, amely rendszeresen részt vesz a Bajnokok Ligájában. Ez a válogatott futballra mennyire jellemző?

- Itt is vannak állócsillagok és vannak üstökösök, amelyek időnként feltűnnek, aztán le is hullnak. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a legutóbbi két nagy tornán rengeteg meglepetés született.

Az is érdekes, hogy a világbajnoki címet nyert országok közül egyedül Uruguay nem lesz ott most a tornán. Tehát ez azt jelenti, hogy azért azok a nagy országok, amelyek világbajnoki címet tudtak nyerni, rendszeresen jelen vannak a nagy megmérettetéseken.

Egyébként ha bővítjük a kört, és a világbajnoki ezüstérmeseket nézzük, akkor még a magyar válogatottat kell megemlíteni, mint amelyik nem vesz részt a nyári világbajnokságon.

A világbajnokság csoportbeosztása
A csoportB csoportC csoportD csoport
Costa RicaAngliaArgentínaAngola
EcuadorParaguayElefántcsontpartIrán
LengyelországSvédországHollandiaMexikó
NémetországTrinidad és TobagoSzerbia-MontenegróPortugália
E csoportF csoportG csoportH csoport
CsehországAusztráliaDél-KoreaSzaúd-Arábia
Egyesült ÁllamokBrazíliaFranciaországSpanyolország
GhánaHorvátországSvájcTunézia
OlaszországJapánTogoUkrajna

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Átszakadt a front Kupjanszknál, NATO országokban bukkantak fel Oroszország drónjai – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Átszakadt a front Kupjanszknál, NATO országokban bukkantak fel Oroszország drónjai – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

A beszámolók szerint a kelet-ukrajnai frontvonalak közül most Kupjanszknál erősödtek fel a harcok, a szektorban jelentős területi győzelmeket értek el az oroszok. Közben a hétvégén két NATO-tagországban is úgy érzékelték a hatóságok, hogy orosz eszközök léptek be a légtérbe illetéktelenül, majd ott is csapódtak a Földbe. Románia és Lettország is megtette a szükséges intézkedéseket. Cikkünk folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 9. 12:29
×
×
×
×