eur:
392.49
usd:
362.54
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Budapest, 2018. április 4. Dózsa Imre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, balettpedagógus, balett- és színházigazgató, egyetemi tanár a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban Seregi László (eredeti neve: Széplaki László) Kossuth-díjas táncos, koreográfus emlékét, munkásságát idézték meg a meghívott vendégek. MTVA/Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

Gálaesttel köszönti az Operaház a magyar balettlegendát

Gálaesttel ünnepli a Magyar Állami Operaház Dózsa Imre balettmestert 80. születésnapja alkalmából vasárnap az Erkel Színházban. Az esten megelevenednek a táncművész legendás koreográfiái, szólót táncol mások mellett Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Jurij Kekalo, Kerényi Barbara és Miju Takamori.

Nagy megtiszteltetés és nagy öröm, hogy az Operaház egy gálaesttel köszönt a kerek születésnapomon – kezdte az InfoRádiónak Dózsa Imre balettmester, aki nagyszerű előadásra számít november 21-én. „Nem is tud a nemzeti balett rosszat csinálni, de a gála biztosan különleges lesz… a harangok értem szólnak” – fűzte hozzá a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművészt, balettpedagógus.

Mint mondta, nehéz az összegzés: az ember élete elején hosszú jövőt lát maga előtt, majd a vége felé hosszú múltat, amibe esetében sok-sok siker és csoda jutott, sok olyan előadás, amit táncolt, és sok olyan, amit segített. Nagyon nehéz szerinte kiválasztani egy-egy előadást, amire igazán jó szívvel gondol, mert mindig az az előadás volt a legfontosabb, amire épp készült vagy amire épp készített valakit. „Mindig az volt a szemem előtt, hogy az adott előadás a tökéletesség felé törekedjen, és bár nem tudom, hogy a tökéletesség hogyan sikerült, de minden előadás sikeres volt” – tette hozzá a balettmester.

A Kossuth-díjas balettművész az InfoRádió kérdésre elárulta, pontosan emlékszik az első előadására, sőt, az első alkalomra, amikor szólót táncolt. Dózsa Imre 1959-ben végzett az Állami Balett Intézetben, ahol Lőrinc György táncművész volt a mestere, majd elszegődött a Magyar Állami Operaházhoz, amit akkor Nádasi Ferenc igazgatott. Ő osztotta rá az első szezon elején a főszerepet a Vashegyi Ernő koreografálta Bihari nótája című darabban. Az előadás végül a magánéletében is meghatározó lett, a női főszerepet táncoló Szumrák Verával egymásba szerettek és 1962-ben összeházasodtak, boldog házasságban élnek, két gyermekük született.

Az interjú folytatódik – a beszélgetést teljes hosszában alább meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×