eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. szeptember 6-án. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én.
Nyitókép: MTI/Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

Skardelli György: nem végeztünk jó munkát, ha az utókor szerint erőltetett lett az új Puskás

Az Ybl-díjas építész, a Puskás Aréna tervezője az InfoRádió Aréna című műsorában az építészet kultúrában betöltött szerepéről is beszélt, és érvelt a Népstadion ódon pilonsora mellett is.

Az új Puskás Aréna megnyitása kapcsán november 21-én volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Skardelly György Ybl-díjas építész, aki elmondta, az új aréna továbbörökíti a helyén állt egykori stadion hagyományait, de nem egyfajta nosztalgikus érzés szerint, noha megidézi a régi stadiont.

"Van egy másik ok, ami miatt megtartottuk a régi pilonsor formáját: ezek rendkívül jól szolgálták a tömegek mozgatását az épületen belül:

ha egy ember 30 méter magasból le akar jutni, igenis jó érzés látni, milyen messze van attól a ponttól, ami a célja"

- fogalmazott az építész.

Arra járva az emberben azért megidéződik a régi Népstadion, ami így nem véletlen: Skardelli György egy belvárosi stadiont tervezett, Budapest belvárosi látképének pedig évtizedek óta része volt a Népstadion.

"Azt gondoltuk a kollégáimmal, hogy akkor tudunk egyedit alkotni, ha a jövőbe mutató, kortárs építészetet ötvözni tudjuk a múltból átemelt elemekkel."

A jelenlegi pilonok egyébként kicsit még nagyobbak is, mint a régi Népstadionéi, de aki azt látta, annak az újról is eszébe fog jutni; nem mellesleg pedig senkinek nem lesz olyan érzése, hogy "innen megint eltakarítottak valamit egyszer s mindörökre, és valaki erőszakosan előhozta a gondolatait" - fogalmazott az építész, aki szerint ha egy most születő gyermek nem érez erőltetettséget csak az új stadion láttán, nem érez majd rajta "erőltetettséget".

A Csepel-sziget északi csúcsánál épülő atlétikai stadionnal kapcsolatban - aminek benne volt a tervpályázati zsűrijében - elmondta, egy alig 15 ezres stadion lenne, utólagos ráépítéssel 55 ezer férőhelyessé tehető, a plusz férőhelyeket később el lehetne bontani és bármire használni lehetne.

"Ez azért lenne jó, mert egyre nevesebb a Gyulai Memorial atlétikaverseny, ami jó lenne, ha végre méltó helyet kaphatna Budapesten, és nem kellene máshová vinni" - említett egy érvet a stadion mellett, amiről azóta kiderült, biztosan megépül, ebben ugyanis megállapodtak az érintett kerületi önkormányzatok, a főváros és a kormány.

"Egy igazi szentélye lehetne a sportágnak"

- tette hozzá Skardelli György.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja, megtekintheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×