eur:
395.79
usd:
358.86
bux:
72373.37
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Prison interior. Jail cells and shadows, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Kínának kémkedett a CIA volt tisztje - sokáig lesz börtönben

Tíz év börtönbüntetésre ítéltek egy volt CIA-ügynököt, mert Kínának kémkedett.

A 71 éves Alexander Yuk Ching Ma volt CIA-tisztet 2020 augusztusában tartóztatták le, miután egy beépített FBI-ügynöknek beismerte, hogy amerikai titkokat adott el Kínának – írja a BBC híre alapján az Index.

A hawaii bíróságon az ügyészekkel történt megállapodás szerint 10 évre börtönbüntetésre ítélték a férfit.

A hongkongi születésű, honosított amerikai állampolgár 1982 és 1989 között dolgozott a CIA-nak, pályafutása későbbi szakaszában pedig az FBI alkalmazta.

A vádalku alapján „élete végéig együtt kell működnie az ügyészekkel, beleértve azt is, hogy az amerikai kormányzati szervek által tartott kihallgatásoknak is aláveti magát”, melyen hazugságvizsgálót is használhatnak.

Az amerikai kormány ügyvédjei elmondták a bíróságnak, hogy Alexander Yuk Ching Ma együttműködő volt, és már részt vett számos kihallgatáson a kormány ügynökeivel.

A hatóságok szerint a férfi együttműködött egy rokonával is, aki szintén CIA-ügynök volt, hogy titkokat adjon át a sanghaji Állambiztonsági Hivatal által alkalmazott hírszerzőknek. Az egyik hongkongi találkozót videóra vették, ezen az látható, hogy Alexander Yuk Ching Ma 50 ezer dollár készpénzt számol a megosztott titkokért.

A meg nem nevezett munkatárs a férfi testvére lehetett, aki meghalt, mielőtt vádat emelhettek volna ellene.

Legyen ez üzenet mindenki másnak, aki hasonló dolgokon gondolkodik. Nem számít, mennyi időbe telik, vagy mennyi idő telik el, bíróság elé fog kerülni – mondta az FBI honolului különleges ügynökségének vezetője.

Címlapról ajánljuk
Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

A választani tudó biztos szavazók körében négy százalékra csökkent a Fidesz-KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban elmondta: más pártok támogatottsága nem éri el az öt százalékot, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétpárti berendezkedés felé tart a magyar belpolitika, ami a legérzékenyebben a DK-t és a Mi Hazánkot érintheti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×