eur:
392.57
usd:
354.45
bux:
72963.5
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Tino Chrupalla, az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke (j) és Alice Weidel, az AfD elnökhelyettese egy német zászlóval a párt berlini kampányközpontjában az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Rendkívüli kampány az AfD ellen a vasárnapi tartományi választások előtt

Egyre forróbb a hangulat Németországban a vasárnapi, Türingiában és Szászországban tartandó tartományi parlamenti választások előtt. Az egykori NDK-hoz tartozott két tartományban szinte napról-napra növekszik a radikális jobboldali, megalakulása óta a bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága. Ehhez jelentős mértékben járult hozzá a múlt heti solingeni, több halálos áldozatot és sebesültet követelő, egy korábban kitoloncolásra ítélt szíriai menekült által elkövetett terrorcselekmény.

A 2013-ban alakult és 2017 óta a parlamentben is jelen lévő párt immár nem csak a keleti tartományokban népszerű, de egyre nagyobb támogatottsággal rendelkezik Németország nyugati felében is. Hosszú idő óta az ugyancsak ellenzéki CDU/CSU konzervatív pártszövetség mögött a parlamenti pártok népszerűségi listájának második helyén áll, amit csak alátámasztott a júniusi európai parlamenti választásokon való kimagasló szereplése.

Erre utal az is, hogy immár jelentős fölénnyel előzi meg a kormánykoalíció pártjait, köztük nemcsak a Zöldek Pártját és a szabad demokrata FDP-t, hanem a nagy hagyományokkal rendelkező szociáldemokrata pártot is.

A legfrissebb felmérések arról tanúskodnak, hogy a párt Türingiában befutó lehet: a baloldali kormány vezette tartományban immár több százalékponttal előzi meg a Friedrich Merz vezette CDU-t.

Szászországban egyre kisebb a hátránya a tartományi koalíció élén álló helyi CDU mögött. A legmerészebb felmérések – különösen a solingeni merénylet hatására – már azt sugallják, hogy ebben a tartományban is a szavazás győztese lehet.

Ez a magyarázata annak, hogy a többi parlamenti párt a CDU-val és az SPD-vel az élen példa nélküli kampányt indított az AfD ellen.

A Bundestag pártjai egyetlen kivétettel mindeddig azt hangsúlyozták, hogy az AfD-vel nem hajlandók koalícióra lépni. Az említett kivételt az év elején alakult új baloldali párt, az alapító nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) jelenti, amely mindkét tartományban növekvő támogatottsággal rendelkezik, ráadásul politikájában sok a közös nevező az AfD célkitűzéseivel.

A kampányhajrá legfrissebb fejleményeit jelentik, hogy tekintélyes gazdasági szervezetek, sőt a német püspöki konferencia is csatlakozott a radikális jobboldali, az alkotmányvédelmi hivatal által szélsőségesnek minősített párt elleni harchoz.

A ZDF német közszolgálati televízió a kölni székhelyű Nénet Gazdasági Intézet (IW) vezetőjét idézte, aki azt hangoztatta, hogy az AfD "méreg a német gazdaság számára". Michael Hüther szerint a párt "Európával szembeni kritikus álláspontja" veszélyezteti azokat a gazdasági eredményeket, amelyek a nyitottságon és a tolerancián alapulnak,

Tudósításában a ZDF hangsúlyozta, hogy német vállalkozók "óvnak" az AfD esetleges választási győzelmének következményeitől. Hüther - akit a forrás az egyik legtekintélyesebb közgazdászként említett - arra figyelmeztetett, hogy

a kelet-németországi tartományi választások "jelzésértékűek" lehetnek az egész ország jövője szempontjából,

és az AfD politikájának negatív kihatási lehetnek a német gazdaságra. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az AfD követeli Németország kilépését az Európai Unióból, ami az ország számára rendkívüli veszélyekkel járna.

Az általa említett úgynevezett "Dexit" 690 milliárd eurós veszteséget okozna a német gazdaság számára – állította Hüther, aki szerint a kilépés emellett 2,5 millió munkahely elvesztését eredményezné.

Az ARD közszolgálati médium időközben a katolikus püspöki konferencia elnökét idézte, aki egy interjúban óva intett attól, hogy a két tartományban a választók az AfD-re adják le voksukat. Georg Bätzing mindenekelőtt Türingiára utalva arra figyelmeztetett, hogy a keresztények nem szavazhatnak olyan szélsőjobboldali pártokra, amilyen az AfD.

A limburgi püspök szerint az AfD meg akarja dönteni a "szabad demokratikus rendszert" Németországban.

"Erre figyelmeztetnem kell a keresztényeket"

– jelentette ki a püspök az idézett interjúban. Úgy ítélte meg, hogy a párt vezető képviselőinek nyilatkozatai, illetve programjai ellentmondanak a keresztény alapelveknek.

Címlapról ajánljuk
Mennyibe kerül idén az iskolakezdés?

Mennyibe kerül idén az iskolakezdés?

A gyermekruhák és a gyermekcipők 2-4, a tanszerek 7 százalékkal drágultak, míg az étkeztetéssel kapcsolatos költségek 8 százalékkal emelkedtek egy év alatt – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője. Erdélyi Dóra arról is beszélt, hogy a magyar szülők terheit számos állami és önkormányzati iskoláztatási támogatás könnyítheti meg. Körkép.

Jócskán meghosszabbították a hőségriasztást

Kánikulai időjárással indul a szeptember és a tanév. Különösen oda kell majd figyelni a gyerekek esetében a víz és az ásványi anyagok pótlására. A közlekedők számára is kihívás lesz a hőség és a megnövekvő forgalom együttese.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
Ingatlanadó bevezetését tervezi a horvát kormány

Ingatlanadó bevezetését tervezi a horvát kormány

Ingatlanadó bevezetését tervezi a horvát kormány; az erről szóló törvényjavaslatot csütörtöki ülésén vitatta meg a kabinet. Marko Primorac pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: az új adónem nem vonatkozik majd az életvitelszerűen használatos ingatlanokra, valamint azokra sem, amelyeket hosszú távra kiadnak, legalább tíz hónapra egy évben. Azokat az ingatlanokat azonban, amelyek üresen állnak, vagy csak rövid távra adják bérbe, megadóztatják.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×