eur:
394.67
usd:
360.17
bux:
71598.41
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Underwater oil pipelines on ocean floor.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

WSJ: Egy átmulatott éjszaka eredménye lehet az Északi Áramlat felrobbantása

Ismét információk szivárogtak a robbantás ügyében elfogni kívánt, de Lengyelországból Ukrajnába távozott búvároktatóról, illetve arról, hogy ki és mikor tervelhette ki az akciót.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a német hatóságok júniusban elfogatóparancsot küldtek Lengyelországnak, miután fényképek és tanúvallomások alapján azonosították az Index és a Politico szerint Vladimir Zsuravljev nevű, búvároktatóként dolgozó ukrán férfit. Ám végül nem tartóztatták le, mert elhagyta Lengyelországot, Ukrajnába távozott, közölte a lengyel ügyészség. A portál úgy tudja, Kijevben él.

A német nyomozók szerint ukrán állampolgárok béreltek egy „Andromeda” nevű jachtot, a dán Bornholm-sziget közelében lévő csővezetékekhez hajóztak, és robbanóanyagokat helyeztek el. A tenger alatti detonációk az Oroszországból Németországba gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 négy vezetékéből hármat tönkretettek. Azóta se tudni, pontosan kik, illetve melyik ország lehet a felelős. Az Oroszországból Németországba gázt szállító vezeték a robbantás idején nem üzemelt.

Mint a németek állítják, egy ukrán csoport már 2014-ben megtervezte a robbantást.

Az Index azt írja, kiszivárgott dokumentumok szerint az Egyesült Államoknak már három hónappal a robbanások előtt információi voltak arról, hogy Ukrajna támadást tervez a balti-tengeri gázvezetékek ellen, ám egyes nyugati és német hírszerzési tisztviselők azt mondták, kétségeik vannak Ukrajna felelősségét illetően.

A Wall Street Journalt idézve a lap arról is beszámolt, hogy az akció 300 ezer dollárba került és a lap szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eredetileg jóváhagyta a tervet. Miután az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tudomást szerzett az akcióról, az ukrán elnök visszakozott. Ám az akciót Valerij Zaluzsnij, akkori főparancsnok folytatta.

„Mindig nevetek, amikor a médiában találgatásokat olvasok valami hatalmas műveletről, amiben titkosszolgálatok, tengeralattjárók, drónok és műholdak vesznek részt” – nyilatkozta az egy névtelenséget kérő tiszt, majd hozzátette: az egész egy átmulatott éjszaka és egy maroknyi olyan ember elszántságának köszönhetően született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért.

Az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében korábban dán és svéd nyomozás is indult, de ezek véget értek anélkül, hogy gyanúsítottat megneveztek volna.

Címlapról ajánljuk
Bús Balázs az óbudai korrupciós botrányról: Kiss László átverte a választópolgárokat, le kell mondania

Bús Balázs az óbudai korrupciós botrányról: Kiss László átverte a választópolgárokat, le kell mondania

Az óbudai korrupciós ügy miatt le kell mondania a polgármesternek és a teljes képviselő-testületnek – mondta az InfoRádióban Óbuda-Békásmegyer korábbi fideszes polgármestere. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint viszont azért vették őrizetbe Kiss Lászlót, hogy „elegyék tőle a törvényesen, tisztességesen elnyert polgármesteri tisztséget”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
Záporoznak ma az amerikai makroadatok, mit csinálnak a tőzsdék?

Záporoznak ma az amerikai makroadatok, mit csinálnak a tőzsdék?

Kedvező a hangulat ma a világ tőzsdén, az amerikai tőzsdék szerdai pluszos zárása után az ázsiai részvénypiacok többnyire emelkedtek ma reggel az indexek, és az európai részvénypiacok is kis emelkedéssel nyitottak, bár a déli órákra némileg elbizonytalanodtak. Makroadatok tekintetében igazi nagyüzem van ma, főleg az Egyesült Államokból érkeznek fontos, a gazdaság állapotát mutató statisztikák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 15. 14:30
×
×
×
×