eur:
390.47
usd:
359.92
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Robert Fico bottal jár: Elnézést, hogy túléltem, de visszatértem - videó

Bicegve, botra támaszkodva, de saját lábán gyalogolt be a keddi kormányülésre Robert Fico szlovák miniszterelnök. Az ülést követő sajtótájékoztatón nem vett részt, ám üzent az ellenzékének és bizonyos médiumoknak.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden részt vett a pozsonyi kormány ülésén – az ellene elkövetett merénylet óta először. Május 15-én, a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után lőttek rá a kormányfőre, aki most kijelentette, lassan ismét munkába áll.

Robert Fico egy botra támaszkodva érkezett meg a keddi kormányülésre a pozsonyi kormányhivatalba. A miniszterelnök a főbejárat helyett a hátsó bejáratot használta, és kerülte az újságírókkal való találkozást, de megüzente, hogy lassan visszatér a munkába, és reméli, rövidesen elég jól lesz ahhoz, hogy gyakorolhassa azt a tisztséget, amelyre Szlovákia polgárai megválasztották. A kabinet ülésén a helyreállítási tervről, az európai strukturális és beruházási alapok helyzetéről és a közigazgatási szervezeti egységek digitalizálásáról is tárgyalt a miniszterekkel. A keddit követően szerdán is lesz egy kormányülés, amelyet a kormányhivatal tájékoztatása szerint ismét a miniszterelnök vezet.

Fico az újságírókkal sem az ülés előtt, sem pedig utána nem állt szóba, ehelyett közösségi oldalán üzent politikai ellenfeleinek és bizonyos sajtóorgánumoknak: "Drága progresszív-liberális média és ellenzék, elnézést, hogy túléltem, de visszatértem". Facebook-bejegyzéséhez fotót is posztolt magáról.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Richard Rasi beruházási miniszter a sajtó képviselőinek elmondta, Robert Fico jól van, és ugyanúgy vezeti a kormányülést, mint korábban. A tárcavezető közölte, szerdán is nagyon fontos anyagot fognak előterjeszteni, melyről nem árult el részleteket, de hozzátette, örül annak, hogy a kormányfő személyesen részt vesz az ülésen.

A miniszterelnök július 5-én lépett először a nyilvánosság elé azt követően, hogy május 15-én fegyveres merényletet követtek el ellene a nyitrabányai kihelyezett kormányülést követően. Pénteken a dévényi várban a két bizánci hittérítő, Szent Cirill és Metód tiszteletére rendezett központi ünnepségen mondott beszédet. Hétfőn pedig Richard Takáč földművelésügyi miniszterrel együtt látogatott egy el közép-szlovákiai gabonamezőre, hogy szemrevételezze az aratást.

„Nem fogunk bedőlni a divatirányzatoknak, és nem fogunk változtatni az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importja kapcsán. Továbbra is érvényes, hogy létezik egy lista. Szankciólistának hívjuk, bizonyos termékekre vonatkozik, amelyeket nem kívánunk Ukrajnából importálni” – magyarázta Fico, és emlékeztetett, hogy erről Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is egyeztetett.

A kormányfő a learatott búzatáblán az előző kabinetet is bírálta amiatt, hogy a gazdákat nem fizették ki rendesen. Robert Fico szerint azonban Szlovákia az őszi parlamenti választásokat követően a helyes útra lépett, hiszen emelkedtek a reálbérek és jelentős gazdasági növekedésre kell számítani. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Szlovákia újra elkezdett felzárkózni az Európai Unióhoz.

A szlovák kormányfő elleni merénylet jogi minősítését a múlt héten változtatta meg a szlovák főügyészség. A miniszterelnököt több lövéssel megsebesítő Juraj Cintula ellen már terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt folyik büntetőeljárás. Míg az előre eltervezett gyilkosságért a merénylőt 25 éves börtönbüntetés vagy életfogytiglan fenyegette, a terrortámadásért a Btk. életfogytiglani büntetést feltételez.

Címlapról ajánljuk

Uniós pénz blokkolásával válaszol Magyarország az ukrán olajleállítási lépésre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban számolt be a magyar döntésről azután, hogy Kijev egy szankciós intézkedéssel leállította az orosz Lukoil Ukrajnán áthaladó szállításait. Ez hazánkon kívül Szlovákiát is érzékenyen érinti, a két ország közösen fordult az Európai Bizottsághoz, de ezen kívül további lépések jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×