eur:
395.92
usd:
370.16
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A 2023. október 1-i képen Robert Fico szlovák kormányfő, az Irány (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházához. Ficó 2024. május 15-én lőfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico: a fájdalom, amit átéltem, valami jót fog szolgálni

Három héttel az ellene elkövetett merénylet után szerda délután megszólalt a már pozsonyi otthonában lábadozó Robert Fico. A szlovák miniszterelnök a közösségi médiában közzétett közel negyedórás videójában egyebek mellett elmondta, nem tervez semmilyen jogi lépést, kártérítést sem követel a merénylőjétől, aki május 15-én rálőtt a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után. Azt mondta, megbocsát neki. A férfit az ellenzék aktivistájának nevezte.

Robert Fico láthatóan legyengülve, de elszántan állt a kamera elé, mindenekelőtt azért, hogy köszönetet mondjon a mentősöknek, az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, akik Nyitrabányán majd több mint két héten keresztül Besztercebányán ellátták, és mindenkinek megköszönte a támogatást. „Ha minden jól alakul, június végén, július elején fokozatosan visszatérhetek a munkához. Itt az ideje, hogy megtegyem az első lépést, és ez a megbocsátás lesz. Nem érzek semmiféle haragot az iránt az ismeretlen férfi iránt, aki rám lőtt. Megbocsátok neki, hagyom, hogy gondolkodjon azon, miért tette, amit tett” – mondta Robert Fico.

A kormányfő a merénylő indítékát az ellenzékkel hozta összefüggésbe. „Május 15-én az ellenzék egyik aktivistája politikai nézeteim miatt próbált meg megölni” – mondta, és hozzátette, nincs oka azt hinni, hogy egy magányos őrült támadta meg. Szerinte nyilvánvaló, hogy „a gonoszság és a politikai gyűlölet küldötte volt”, és a politikailag sikertelen, frusztrált ellenzék viselkedése kezelhetetlen méreteket öltött Szlovákiában”.

Robert Fico megjegyezte, már hónapok óta hangoztatta, hogy Szlovákiában közel biztosra vehető egy kormánypárti politikus elleni merénylet. „Idő kérdése volt, mikor történik tragédia. Ezt nyilvánosan elmondtam a sajtónak, elmondtam az összes EU- és NATO-ország nagykövetének, több kétoldalú találkozón is felvetettem a témát” – jelentette ki a pozsonyi Szent Mihály kórház orvosai által kezelt kormányfő. Hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani egymás eltérő véleményét. „Az ellenzék nem tiszteli a demokratikus parlamenti választás eredményét és autoritását” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Robert Fico azt mondta, hiszi, hogy mindaz a fájdalom, amit átélt, valami jót fog szolgálni. „Az emberek a saját szemükkel láthatták, hogy milyen borzalmakhoz vezethet, ha valaki képtelen demokratikusan versenyezni és tiszteletben tartani a másfajta véleményt. Ami a politikát illeti, én sem vagyok angyal. Tudok kemény lenni. Az általam vezetett kormányok sem tökéletesek, és nem is voltak azok” – ismerte el a kormányfő. Robert Fico úgy véli, más véleményen lenni minden értelmes demokratikus verseny alapja.

„Nem lehet az a megoldás, hogy az ellenfelet ok nélküli leállításuk vagy alattomosan megöljük. Ezen el kell gondolkodnia az ellenzéknek. Ha kitart a jelenlegi álláspontja mellett, akkor folytatódni fog a május 15-i borzalom, amit önök mindannyian gyakorlatilag élőben láthattak, és még több áldozat lesz. Ebben egy pillanatig sem kételkedem” – zárta beszédét a szlovák miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×