eur:
394.8
usd:
368
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/CNN Photos/Will Lanzoni

Joe Biden visszalépését kéri a The New York Times

Arra kéri Joe Bident a The New York Times szerkesztősége, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A lap szerint az elnök mára csak árnyéka annak a négy évvel ezelőtti köztisztviselőnek, aki volt. „Az Egyesült Államoknak erősebb ellenfélre lenne szüksége a republikánus Donald Trumppal szemben” – vélekedik a lap.

Joe Biden már nem ugyanaz az ember, aki négy évvel ezelőtt volt, az elnök a csütörtök esti vitán egy nagyszerű köztisztviselő árnyéka volt csupán – írta szerkesztőségi cikkében a The New York Times.

A lap szerint a regnáló elnök nehezen reagált Donald Trump provokációira, és küzdött azzal, hogy felelősségre vonja a hazugságaiért, a kudarcaiért és az elrettentő terveiért. „Joe Biden csodálatra méltó elnök volt, a nemzet felvirágzott a vezetése alatt, és egy sor hosszú távú kihívással foglalkozott, a Trump által feltépett sebek pedig elkezdtek begyógyulni. De a legnagyobb közszolgálat, amit most tehet, az az, hogy bejelenti, nem indul az újraválasztáson” – idézi a lapot az Index.

Hozzátették: „vannak olyan demokrata vezetők, akik jobban felkészültek arra, hogy világos, meggyőző és energiával teli alternatívákkal álljanak elő Trump második elnökségével szemben”. Ezért szerintük nincs ok arra, hogy ezzel „kockáztassák az ország stabilitását és biztonságát, és arra kényszerítsék a választókat, hogy Trump és Biden gyengeségei közül válasszanak”.

Leszögezték ugyanakkor, hogy „Trump akkora veszélyt jelent az ország számára, hogy még ebben a helyzetben is inkább Bident választanák”. Ám tekintettel a veszélyre és Biden korlátaira azt is hozzáfűzték, hogy az Egyesült Államoknak erősebb ellenfélre lenne szüksége a republikánus jelölttel szemben. Ezzel együtt elismerik, hogy a választás jelenlegi szakaszában nem könnyű egy új demokrata jelöltet kiállítani.

A lap úgy véli, Biden a vitán a saját tesztjén bukott el, és megerősítette a hónapok óta fokozódó aggodalmakat vele kapcsolatban. Továbbá emlékeztetnek arra is, hogy a jelenlegi elnök maga kérte fel Trumpot a vitára, ő határozta meg a szabályokat, és ő ragaszkodott ahhoz, hogy sokkal hamarabb kerüljön sor rá, mint az általános elnöki vitára.

Mint írták, a vitával Biden egy fontos kérdésre adott választ, bár a válasz nem az lett, amire a támogatói számítottak. Emellett közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a választók más alternatívák után néznek, hogy felvegyék a harcot Trumppal szemben. Ezért úgy vélik, „a lehető legjobb módja, hogy megvédjék az országot Trump elvetemültségétől, az, ha egy olyan demokratát állítanak ki ellene, aki képes megvédeni a nemzet lelkét”.

Csütörtök este tartották Donald Trump és Joe Biden első 2024-es televíziós vitáját a CNN hírtelevízió stúdiójában. A CNN megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a nézők 67 százaléka Donald Trumpot látta a vita győztesének. A jelenlegi elnök pedig még saját kampánycsapata szerint is nagyon rossz formában volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×