eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatóihoz beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2024. március 5-én, az úgynevezett szuperkedden. Az előválasztási napon az ország 15 államában döntöttek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról. Trump Vermont állam kivételével mindenütt győzelmet ért el az elnökjelöltségért a Nikki Haleyvel folytatott versenyben. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Trump-terv: Ukrajna csak a béketárgyalások megkezdése esetén kapna újabb fegyvereket

Legfőbb támogatói tervet mutattak be Donald Trumpnak azzal kapcsolatban, hogyan tudna véget vetni az Ukrajnában zajló háborúnak, ha újra őt választanák meg az Egyesült Államok elnökének. A terv része, hogy a kezdeményezők figyelmeztetnék a szomszédját megtámadó Oroszországot, hogy bármely, a tárgyalásokat övező ellenkezés esetén az amerikaiak megnövelnék Ukrajna támogatását.

„Ha Donald Trump nyeri meg a novemberi elnökválasztást, kényszeríteni fogja Ukrajnát a béketárgyalások megkezdésére Moszkvával” – erről szóló anyaghoz jutott hozzá a Reuters hírügynökség. A bírósági perei ellenére a Fehér Házba való visszatérésre hajtó Donald Trump támogatói tervet mutattak be a volt elnöknek arról, hogyan állíthatná le az ukrajnai háborút. Ennek része, hogy az ukrajnai vezetés értésére adnák: addig nem kap további fegyvereket az Egyesült Államoktól, amíg nem kezd el tárgyalni Oroszországgal a tűzszünetről.

Az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan figyelmeztetné a szomszédját megtámadó Moszkvát:

bármely, a tárgyalásokat övező ellenkezése esetén megnövelnék Ukrajna támogatását.

A részleteket Keith Kellogg nyugalmazott amerikai tábornok, Donald Trump egyik lehetséges nemzetbiztonsági tanácsadója mondta el a Reutersnek adott interjújában. Ő a terv egyik szerzője Fred Fleitz mellett, aki Donald Trump első elnöksége alatt szintén a Nemzetbiztonsági Tanács kabinetfőnöke volt. Fred Fleitz azt mondta: a béketárgyalások idejére a jelenlegi frontvonalak mentén tűzszünetet hirdetnének. Továbbá: Kijevnek hivatalosan nem kellene lemondania területekről, de nem valószínű, hogy a közeljövőben visszaszerezné az ellenőrzést egész területe felett.

Fred Fleitz hozzátette: a tervet már bemutatták a korábbi amerikai elnöknek, ami alapvetően tetszett neki, de nem értett egyet minden megállapításával. „Elégedettek voltunk a kapott visszajelzéssel” – jegyezte meg a Nemzetbiztonsági Tanács volt kabinetfőnöke. A két illetékeshez kötődő kutatóintézet tanulmánya szerint

Moszkvát azzal is motiválnák, hogy hosszú időre befagyasztanák Ukrajna NATO-tagságának lehetőségét.

Közben Donald Trump szóvivője, Steven Cheung figyelmeztetett: csak a korábbi elnök által jóváhagyott vagy a stábtagjai által tett nyilatkozatokat lehet hivatalosnak tekinteni. A két volt illetékes által felvázolt terv az eddigi legrészletesebb elképzelés a Trump-táborból. A volt elnök korábban többször is azt állította, hogy rövid időn belül le tudná zárni az Ukrajnában zajló háborút, ha ő nyerné meg a novemberi elnökválasztást. Arról viszont nem beszélt, hogyan érné ezt el. A most kiszivárgott elképzelés jelentős változás lenne az amerikai hozzáállásban. Ellenezné ezt több európai szövetséges és a Republikánus Párt több politikusa is.

A Kreml reagált a Reuters által közölt anyagra. Azt válaszolta, hogy

a következő amerikai kormány bármely tervének figyelembe kéne vennie „a terepen lévő realitást”,

de Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin kész lenne tárgyalni Donald Trumppal, ha visszatérne az elnöki posztra. Vlagyimir Putyin nemrég a négy megszállt régió átadását és a NATO-tagságról szóló ukrán törekvés feladását határozta meg feltételként.

Ukrajnában, ahol eddig úgy kommentálták Donald Trump esetleges győzelmét, hogy „mostani retorikája ellenére úgyis kiállna mellettük”, Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó „furcsának” nevezte, hogy a javaslat szerint a frontvonalak mentén kéne leállítani a háborút, mert Oroszország a nemzetközi jogot sértve támadta meg Ukrajnát. „Ukrajna világossá tette: igazságos béke csak a nemzetközi jog alapján jöhet létre” – mondta.

A Fehér Ház pedig azt közölte, hogy a Biden-kormányzat nem fogja arra kényszeríteni Ukrajnát, hogy tárgyaljon Moszkvával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×