eur:
394.91
usd:
366.01
bux:
71498.04
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányrendezvényt tart Philadelphiában 2024. április 18-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

A demokraták a nyilvánosság előtt egyelőre kitartanak Joe Biden mellett

Nem akarnak másik jelöltet, legalábbis ezt kommunikálják. Az agg elnök katasztrofális tévészereplése nyomán felerősödtek a hangok, hogy le kéne cserélni. Családja azonban kitartásra buzdítja.

Az amerikai Demokrata Párt vezető képviselői vasárnap még kizárták a lehetőséget, hogy gyorsan egy másik jelöltet találjanak Joe Biden helyére az elnökválasztási kampányban. A nyilvánosság előtt összezárnak a hivatalban lévő elnök támogatására, és arról próbálják meggyőzni a választókat: milyen súlyos csapás lenne, ha visszatérne a hatalomba Donald Trump, a de facto republikánus jelölt.

A 81 éves Biden vasárnap és hétfőn a Camp David-i elnöki rezidenciára vonult vissza a családtagjaival. Épp ők azok – írta bennfentesekre hivatkozva a New York Times –, akik a versenyben maradásra ösztökéli az idős Bident. Az első számú támogató Hunter, az elnök fia, aki a történelem során az első elnöki fiú lett, akit bűncselekmény miatt elítélnek.

A szorosabb Biden-kör emellett a kampánystábot okolja, amiért „rosszul készítették fel” a csütörtöki tévévitára a Donald Trumppal való összecsapás során gyakran érthetetlenül motyogó elnököt.

Ezek a viták nagyban befolyásolhatják az elnökválasztások kimenetelét: politológiahallgatók számára gyakorlatilag kötelező tananyag az 1960-as Kennedy–Nixon vita, amelynek során a stúdióvilágítás alatt izzadó és bakizó Nixon zátonyra futtatta saját esélyeit. 1980-ban Ronald Reagan azzal nullázta le a nála intellektuálisan és emberi empátia terén is magasabban álló Jimmy Cartert, hogy bedobta a választóknak a kérdést: „jobban élnek-e, mint négy éve?”, majd elsöprő győzelmet aratott.

A mostani vita óta folyamatosan hallani a Biden visszalépését követelő felhívásokat, és a CBS közvélemény-kutatása szerint az esemény után 10 százalékponttal, 46 százalékra nőtt azoknak a demokratáknak a száma, akik szerint Bidennek nem kellene indulnia az elnökválasztáson. Februárban ez az arány még 36 százalék volt.

„Azzal szolgálná a legjobban az országot, ha kiszállna a versenyből” – írta a New York Times. „A kellemetlen igazság az, hogy Bidennek vissza kellene lépnie, annak az országnak a javára, amelyet fél évszázadon át oly csodálatosan szolgált" – fogalmazott hasonlóan az Atlanta Journal-Constitution vasárnapi vezércikkében.

A demokrata vezetők azonban egyelőre azt kántálják, hogy „nem, nem soha”.

Ezt mondta Raphael Warnock georgiai szenátor, az egyik potenciális Biden-utód. „Van olyan, hogy rosszul sikerül a vita... én Joe Bidennel vagyok. Az a dolgunk, hogy biztosítsuk, hogy novemberben átjusson a célvonalon”. Az optimisták közt van Hakeem Jeffries, aki novemberben demokrata házelnök lehet. Szerinte „Biden számára ez a visszaesés a visszatérés előkészítése”.

Egyes tudósítások szerint a demokrata vezetők „nem akarják levonszolni a színpadról”, de meg akarják győzni Biden-családját, hogy vegyék rá a méltóságteljes távozásra... miközben az elnök a hétvégén összekeverte Franciaországot és Olaszországot egy kampányeseményen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×