eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Lőállást telepít egy izraeli tüzérüteg a libanoni határnál, Felső-Galileában 2023. október 18-án. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetet uraló Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah síita szervezet rakétákkal lőtte az izraeli állásokat, az izraeli haderő pedig válaszcsapásokat mért a Hezbollah állásaira.
Nyitókép: MTI/EPA/Ajal Margolin

Tálas Péter: Izrael háborúba kezdhet a Hezbollah ellen, de nem biztos, hogy megnyeri

Újabb katonai akciót indíthat Izrael, miután hadserege közölte, jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához. Korábban a külügyminiszter már jelezte: hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah terrorszervezet elleni háborúról. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docensét kérdeztük.

Az izraeli hadsereg közlése szerint jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához. "A helyzetértékelés részeként jóváhagyták és megerősítették a műveleti terveket egy libanoni offenzívához és döntést hoztak a terepen lévő csapatok készültségének fokozására" – áll az izraeli hadsereg közleményében. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter kedden figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról. Az iráni támogatást élvező milícia nemrég utalást tett arra, hogy Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa ellen is támadást indíthat. A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia állásait. A környéken dúló harcok nyomán eddig körülbelül 150 ezren hagyták el otthonaikat.

Az elemzők mind azt mondják, hogy nagy háború van a levegőben, de Tálas Péter azok közé tartozik, akik úgy gondolják, hogy Izraelnek meg kell fontolnia a támadást a Hezbollah ellen, mert nem biztos, hogy győzhet. "Míg a Hamász taktikai értelemben fenyegeti Izraelt, a Hezbollah stratégiai értelemben, vagyis a Hezbollah elleni háború sokkal veszélyesebb lenne, mint a Hamász elleni" – mutatott rá.

"Azt lehet mondani, hogy

a fegyveres erőket tekintve a világ legerősebb nem állami szereplője a Hezbollah.

Ez egy nagyon komoly felszereléssel rendelkező szervezet, csak rakétából 130 ezer darab van készleten, amellyel eléri Izrael szinte minden települését. És ne felejtsük el, hogy amikor októberben elkezdődött a Hamász támadása, akkor 5-9 ezer rakétáról volt szó, és már ez megnehezítette a légvédelem működését. Vagyis a Hamász elleninél jóval nagyobb, és Izrael számára is jóval veszélyesebb háborúról lenne szó" – emelte ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense.

Tálas Péter abban bízik, hogy még nem olyan a helyzet, hogy háború induljon, bár a Hezbollah és Izrael közötti feszültség valóban jó ideje, tavaly október óta tart. Értékelése szerint mindkét részről olyan intenzív az egymás területére történő átlövés, hogy Libanonban 60 ezer, Izraelben 90 ezer embernek kellett kitelepülnie, de így is voltak a támadásoknak civil áldozatai.

Felmerülhet a kérdés, hogy Izraelnek egyáltalán lehet-e akkora katonai ereje, hogy újabb frontot nyisson, miközben a Gázai övezetben még mindig zajlanak a műveletek. Ezzel kapcsolatban elmondta: az elkezdéshez van izraeli erő, de abban nem biztos, hogy meg is tudnák nyerni ezt a háborút.

"Ne felejtsük el, hogy a 2006-os, Hezbollah elleni háború is inkább döntetlenre sikeredett, sem minthogy arról beszélhetnénk, hogy Izrael győzött. Egy nagyon felkészült, az Iráni Forradalmi Gárda által kiképzett fegyveres erőről van szó, amelynek tagjai ráadásul tapasztaltak is, mert a Hezbollah részt vett a szíriai polgárháborúban az Aszad-rendszer mellett" – ecsetelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az is kérdés szerinte, hogy mit ért Izrael totális háború alatt. Azt, hogy bombázni fogja a Hezbollah területét, vagy pedig azt is, hogy megpróbál szárazföldi erőkkel behatolni Libanon déli területére. És van még egy nagyon nagy kockázat:

nem lehet a Hezbollah ellen háborúzni, abba a háborúba óhatatlanul egész Libanon bele fog kerülni,

és az egy regionális problémát jelentene, hiszen mindenki retteg attól, hogy egy ilyen háború esetén a több millió, jelenleg Libanonban élő szír továbbmenekül – fogalmazott Tálas Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×