eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nyitókép: Pixabay

Elképesztő, milyen eszközt vetett be az IDF a tüzérség helyett - videó

Annak ellenére, hogy az Izraeli Védelmi Erők az egyik legjobban felszerelt hadsereg a világon, mégis furcsa helyzetbe kerültek: megtiltották nekik a tüzérség használatát a libanoni határon, így több évszázadot nyúltak vissza a haditechnikában.

A libanoni iszlamista Hezbollah a tavaly októberi terrortámadás óta változó mértékben, de jelentősen aktívabban támadja Észak-Izraelt, melynek következtében több tízezer izraeli telepesnek kellett elhagynia otthonát - írja a Portfolio. Izrael erre válaszul bombázni kezdte a Hezbollah állásait, és a libanoni határ közelében előretolt bázisokat létesített, azonban volt egy kis bökkenő.

Az így létrehozott izraeli bázisoknak nem engedélyezték, hogy tüzérségi gyújtóbombákkal irtsák ki a határ túloldalán a sűrű aljnövényzetet.

A fronton kiépült bázisok esetén egyáltalán nem ritka, hogy a katonák védelmi célokból kiirtják a bozótot és a fákat, ezeket használva ugyanis az ellenség közel tudna lopakodni hozzájuk. Azonban mivel tüzérséget nem használhattak, és a határt sem léphették át, az izraeliek egy régi-új megoldást választottak.

Mint írják, valószínűleg kevesen számítottak rá, hogy a határon állomásozó izraeli katonák építenek egy ellensúlyos hajítógépet, más néven trobocsilt vagy trebuchet-t, és égő lövedékekkel kezdik bombázni a libanoni növényzetet.

Valószínűleg ez egy egyedi eset, de igen meglepő, hogy a világ egyik legjobban felszerelt fegyveres ereje olyan eszközt vet be, amit utoljára a 15. században használtak.

Egy X-re feltöltött videón látszik, milyen hatékonyan sikerült adaptálni a közel hat évszázada nyugalmazott haditechnikát:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Az elmúlt években az Európai Unió politikáját egyre inkább a gazdaságbiztonság és a stratégiai autonómia erősítésének célja határozza meg. Az EU-nak globálisan kell versenyeznie a zöld és digitális átmenethez szükséges, véges mennyiségű erőforrásokért, miközben az Egyesült Államok és Kína közötti globális dominanciaverseny is áthatóbbá vált. A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború rávilágítottak az EU túlzott külső függőségeinek problémájára. A nehézségek viszont rávilágítanak, hogy az uniónak nagyhatalommá kell válnia, hogy csökkenjen kitettsége gazdasági riválisaival szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×