eur:
395.08
usd:
368.04
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Viták középpontjában a hadkötelezettség bevezetése Németországban

Hosszabb ideje napirenden van az általános hadkötelezettség bevezetése, pontosabban "visszavezetése" Németországban. Boris Pistorius védelmi miniszter felkarolta a törekvést, tervének bemutatását mostanra ígérte, de csak az alternatívákat vázolta.

Németországban 2011-ben hivatalos megfogalmazás szerint "felfüggesztették" az általános hadkötelezettséget, mindenekelőtt pénzügyi okokra hivatkozva. Az intézkedést az akkori Merkel-kormány védelmi minisztere, Karl-Theodor zu Guttenberg rendelte el átmeneti időszakra, ami azóta is tart. A hadkötelezettség újbóli bevezetése azóta több alkalommal is felmerült, a költségvetés azonban mindig "közbeszólt".

Oroszország Ukrajna ellen több mint két éve indított háborúja óta ugyanakkor felerősítette a kötelező katonai szolgálat bevezetését célzó követeléseket. A sors különös forgatókönyve, hogy főként az az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség támogatja ezt, amely a Merkel-korszakban az említett felfüggesztés fő szószolója volt. De támogatásáról biztosította a hadkötelezettség bevezetését Frank-Walter Steinmeier államfő is, igaz, az elnök egyfajta kötelező szociális szolgálatra tett javaslatot.

A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló kormánykoalíció azonban megosztott a kérdésben. Elsősorban Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártja és a pénzügyminiszter, Christian Lindner vezette FDP ellenzi ezt.

A Bundeswehr súlyos személyi problémákkal küzd. Jelenleg 182 ezer katona teljesít meghatározott időre szóló hivatásos, illetve önkéntes szolgálatot. A cél az, hogy legkésőbb 2031-re ezt legkevesebb 30 ezer fővel növeljék.

Maga Pistorius az elmúlt időszakban több ízben is hangsúlyozta, hogy olyan hadseregre van szükség, amely "felkészültebb egy esetleges háborúra". Az általa ezzel kapcsolatban használt "kriegstüchtig" jelző azóta a német média egyik legtöbbet említett kifejezésévé vált.

Mindennek ellenére rendkívül kevés a jelentkező hivatásos, de akár tartalékos katonai szolgálatra is.

Ennek nyomán sajtóértesülések szerint a miniszter elállt attól a tervétől, hogy a kötelező katonai szolgálat bevezetésére vonatkozó tervvel álljon elő. A Der Spiegel arról számolt be, hogy Pistorius az SPD végrehajtó bizottságának zárt ülésén tájékoztatta pártja illetékeseit, akik "megelégedéssel" könyvelték el ezt. Sőt állítólag maga Scholz kancellár is arra ösztökélte védelmi miniszterét, hogy a kötelező katonai szolgálatot semmiképp ne vesse fel a június 9-i európai parlamenti választások előtt.

A szociáldemokrata képviselők ugyanakkor nem maradtak tervek nélkül. Az SPD főtitkára, Kevin Kühnert arról tájékoztatott, hogy Pistorius alternatívákat vázolt fel a Bundeswehrben tapasztalható személyiállomány-hiány enyhítésére. A főtitkár szerint jelenleg a miniszter javaslatai alapján a végleges változaton dolgoznak.

A lap szerint az említett alternatívák az önkéntes modell bevezetését irányozzák elő. Így például a fiatalokat rá kellene venni arra, hogy tizenkét hónapra önkéntesként csatlakozzanak a Bundeswehrhez, amit különböző ösztönzőkkel próbálnának segíteni. Egyebek között a jogosítvány ingyenes megszerzésével, vagy épp az egyetemi tanulmányokhoz nyújtott kedvezményekkel, például az egyetemi diákhitel törlesztéséhez nyújtott engedménnyel.

A fiatalokat akaratuk ellenére besorozó kötelező katonai szolgálati modellt értesülések szerint már a miniszter is elutasítja. A kényszer helyett állítólag már ő is az önkéntesség híve.

Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint a 30 év alatti fiatalok kétharmada elutasítja a kötelező katonai szolgálat bevezetését.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×