eur:
396.99
usd:
369.74
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai helyzetről a washingtoni Fehér Házban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Joe Biden kockázatos kiállása: egy kalap alá vették Netanjahut a Hamásszal

Az amerikai elnököt felháborította, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság egy kalap alá vette az izraeli miniszterelnököt a Hamász vezetőjével. Benjamin Netanjahu és Jahja Szinvar ellen is potenciális háborús bűnök miatt adott ki körözést az intézmény.

„Tegyük világossá. Elutasítjuk a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát az izraeli vezetők ellen. Akármit is jelentsenek ezek a végzések, nincs egyenlőségjel Izrael és a Hamász között. Szeretném világossá tenni: ami történik, az nem népírtás” – ez volt Joe Biden amerikai elnök maga számára kockázatos válasza arra, hogy a hágai testület több izraeli vezető – köztük Netanjahu miniszterelnök – és több Hamász-vezető – köztük Jahja Szinvar – ellen adott ki elfogatóparancsot. Kockázatos, mert Biden az elnökválasztási évben szavazókat veszít, amiért nem ítéli el határozottan Izrael gázai akcióját.

A döntést Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze jelentette be, aki ezt több szakértő, köztük Amal Clooney véleményére alapozta. (Az ő férje George Clooney hollywoodi sztár.) Netanjahu mellett körözés alatt áll Joav Gallant izraeli védelmi miniszter, a Hamász oldalán pedig a tavaly októberi mészárlások miatt Iszmail Hanijeh és Mohamed Deif. Khan szerint Netanjahu fegyverként használta az éheztetést, amit tilt a Genfi Konvenció. Az izraeli vezető azt mondta, „undorodva elutasítja” a vádemelési kísérletet.

Joe Biden részéről azért is jelentős a mostani megnyilvánulás, mert az utóbbi időben bírálta Izraelt, amiért meg akarja támadni a Gáza déli részén taláható Rafah városát, ahol becslések szerint a harcok elől elmenekült egymillió palesztin civil zsúfolódott össze.

A hágai főügyész lépését ugyanakkor üdvözölte Dél-Afrika, amely azzal próbálkozik, hogy népírtássá minősíttesse a több ezer gázai palesztin civil halálát okozó izraeli offenzívát.

A „népírtás” vádja – kritika nélkül elfogadott – tényként hangzik el a világ egyetemein folyó diáktüntetéseken, ahol egyes szervezetek már saját oktatási intézményeiket is az állítólagos genocídiumban való közvetlen felelősséggel vádolják.

Viszont azt követően, hogy a nemzetközi média egy része jobbára átvette a gázai Hamász egészségügyi minisztériumának több mint 35 ezer polgári halottról szóló adatait, az ENSZ jóval alacsonyabb számokat kezdett el kiadni. A korábbi, ötezer nő- és közel nyolcezer gyermekáldozat számát a világszervezet körülbelül megfelezte – bár az összes gázai halott számát még mindig 35 ezer körülire becsüli.

Az izraeli kormány erre azt válaszolta, hogy 14 ezer a megölt „terroristák” és 16 ezer a polgári áldozatok száma. „Világos, hogy a Hamász törekvése az áldozatok számának felpumpálása, hogy ezzel bátorítsa a nemzetközi nyomást Izrael ellen. A médiának fenntartásokkal kellene kezelnie a Hamász adatait” – mondta Netanjahu szóvivője. A kormány ugyanakkor bírálta, hogy az ENSZ nem adott ki közleményt a módosításról.

Közben cseh és osztrák vezetők is bírálták a főügyész lépését. Ismert, hogy Ukrajna is Izrael mellett áll ki. Franciaország, Belgium és Svájc viszont a bíróságot támogatta. A testületnek nem tagja 60 ország, köztük az Egyesült Államok, Izrael, Oroszország, Kína, India és Törökország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
Van egy jó üzleti programod? Teszel a fenntarthatóságért? - Legyen tiéd a Zöld Díjak egyike!

Van egy jó üzleti programod? Teszel a fenntarthatóságért? - Legyen tiéd a Zöld Díjak egyike!

Harmadik alkalommal rajtolt el a Green Awards pályázat: 2024. szeptember 4-én az ország legjobb „zöld” projektjeit díjazzuk a Sustainable World konferencián összesen már 6 kategóriában. A Green Awards különböző kategóriáit tavalyelőtt indítottuk elsőként útnak, a remek pályázatok beérkezését látva, 2024-ben ismét keressük a leginnovatívabb cégeket, programokat a Dandelion Group és a Portfolio Csoport közös támogatásával. A díjakra azon vállalatokat, azok képviselőinek a jelentkezését várjuk, akik büszkék a cég tevékenységére, eddigi eredményeire, egy adott programjára vagy innovációjára. Legyen szó kkv-ról vagy nagyvállalatról, jelentkezz a vállalatod nevében, vagy jelöld partneredet, kollégádat, ezzel is elismerve a "zöld" munkásságát!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 14. 06:26
×
×
×
×