eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Berlin, 2018. március 12.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, miután Olaf Scholz hamburgi polgármesterrel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ügyvezető elnökével (az előtérben, j) és Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnökkel, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével (b) aláírta a kormánykoalíciós megállapodást Berlinben 2018. március 12-én. A parlamenti választást az előző szeptemberben tartották Németországban. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: Clemens Bilan

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. Jürgen Trittin a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte a vendéglátót.

A 69 éves volt kancellárt a parlamenti politikától végelegesen visszavonuló, vele egyidős Trittin és felesége fogadta, a fotók szerint rendkívüli szívélyességgel. Angela Merkel ezúttal is a hosszan tartó hivatali ideje alatt rá jellemző blézerben jelent meg, arcán széles mosollyal. A meghívás elfogadása ugyanakkor ha nem is meghívók, hanem általánosságban a sajtó részéről némi meglepetést váltott ki.

A Die Welttel az élen több újság is arra emlékeztetett, hogy Angela Merkel nem kapott meghívót pártja, a Kereszténydemokrata Párt (CDU) épp a közelmúltban tartott kongresszusára, amelyen a küldöttek el is határolódtak a korábbi kancellár és pártelnök akkori politikájától. A Merkel-korszakkal való szakítás egyik fő szószólója épp a jelenlegi pártelnök és konzervatív kancellárjelölt, Friedrich Merz volt, aki mindenekelőtt Angela Merkel menekültpolitikáját bírálta. Az pedig köztudomású volt, hogy Merz és Merkel soha nem szívellte egymást, és a jelenlegi pártelnök annak idején évekre ezért vonult vissza politikától.

Ugyanúgy, ahogy Angela Merkel a kormányrúd 2021 decemberében történt átadásakor tette ezt. Noha nem lépett ki a CDU-ból, de kerülte a nyilvánosságot, és politikai rendezvényeken nem is jelent meg. A Die Welt szerint ezért is okozott rendkívüli meglepetést, hogy egy, a konzervatívokkal végig vetélkedő zödlpárti politikus búcsúztatására fogadta el a meghívást, sőt nemcsak megjelenésével, hanem szereplésével is minden előzetes várakozást felülmúlt.

A beszámolók szerint feltűnően jó hangulatban volt, és Jürgen Trittin tiszteletére váratlanul beszédet is mondott, amelyben nem csupán Gerhard Schröder kancellársága idején a környezetvédelmi minisztériumot vezető Trittin érdemeit méltatta.

Ennél nagyobb visszhangot váltott ki "őszinte sajnálkozása" amiatt, hogy 2013-ban nem a CDU/CSU és a Zöldek Pártjának koalíciója jött létre.

Utalt arra is, hogy négy évvel később szintén napirenden volt egy hármas, a konzervatívokból, a Zöldek pártjából és szabad demokrata FDP-ből létrehozandó kormánykoalíció, de végül ezt sem sikerült tető alá hozni. Külön kiemelte, hogy ez a kísérlet sem a Zöldek Pártja és nem is Jürgen Trittin miatt bukott meg.

A tudósítások kiemelték, hogy a volt kancellár rendkívül jó hangulatúnak tűnt, és beszédét többször is tapssal és nevetéssel fogadták. Idézték azt a kijelentést, amely szerint Trittin hosszú politikai szereplésével elismerésre méltó és mély nyomokat hagyott maga után, amelyek ma is éreztetik hatásukat. Külön dicsérte az egykori politikai "vetélytárs" kompromisszumkészségét.

Jürgen Trittin a Der Tagesspiegel című lapnak nyilatkozva indokolta Angela Merkel meghívását. "A párt frakcióvezetőivel együtt hangsúlyozni kívántuk, hogy különböző pártokhoz tartozó demokraták tisztelettel viszonylhatnak egymáshoz" – jelentette ki. Ez fontos olyan időszakban, amikor a demokráciát ellenfelei támadják. "Tizenhat éven keresztül Angela Merkel politikai ellenfele voltam, de mindig tiszteltük, és most is tiszteljük egymást" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×