eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Olaf Scholz német kancellár (k) beszédet mond a német szövetségi parlament (Bundestag) ülésén Berlinben 2022. március 23-án. Egyéb témák mellett a kancellári hivatal költségvetéséről tanácskoznak a képviselők.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Felpörögtek a németországi pártadományok – itt a lista

A lakosságot sújtó ínséges idők ellenére a német politikai pártok nem panaszkodhatnak. Legalábbis az adományok tekintetében nem.

Az adományozók ugyanis 2023-ban bőkezűbbek voltak, mint egy évvel korábban, de a 2021-es rekordévet azonban a tavalyi esztendő minden bőkezűség ellenére sem szárnyalta túl. Az éllovas az ellenzék vezető pártja, a konzervatív CDU volt, a legnagyobb egy összegű adományt ugyanakkor a kis konzervatív keresztény testvérpárt, a bajor CSU jegyezte fel. A kormánypártok közül a legtöbb pénzt támogatottságának rohamos csökkenése ellenére a szabad demokrata FDP vághatta zsebre.

Az adományozók különböző cégek, illetve vállalatok, egyesületek, valamint magánszemélyek voltak. Az ARD közszolgálati médium a Bundestag adatai alapján számolt be arról, hogy

2023-ban mintegy 2,9 millió euróval "kényeztették" parlamenti kedvenceiket.

Az összeg több mint kétszerese a 2022-es adományok összegének, ami mindenképp figyelemre méltó növekedést jelent. Egy évvel korábban ugyanis az adományozók "mindössze" 1,35 millió eurót juttattak a Bundestag pártjainak. A feljegyzett rekordösszeg ugyanakkor 2021-ben volt, amikor az adományozók 12,5 millió eurót utaltak át a pártkasszákba.

Ami az ehhez képest meglehetősen szerény, de mégis bőkezűbb tavalyi támogatást illeti, a CDU bő egymillió eurót kapott, míg a CSU csaknem 830 ezer eurót. A két keresztény pártot a a koalíció legkisebb pártja, a liberális FDP követte csaknem 307 ezer euróval, megelőzve a radikális jobboldali AfD-t, amely 265 ezer eurós adományozó támogatáshoz jutott. Ehhez képest a szociáldemokrata SPD és az ugyancsak kormánykoalíciós Zöldek Pártja "mindössze" 255 ezer, illetve 251 ezer eurót könyvelhetett el. Ugyanakkor "üres zsebbel" zárta a múlt évet a Baloldal Pártja.

Az ARD által idézett adatok szerint a legnagyobb egy összegű adományt, 569 962 eurót – karácsonyhoz időzítve – bajor CSU kapta: az adományozó a Bajor Fém- és Villamosipari Szövetség volt. A második legnagyobb pártadomány címzettje a CDU volt, mégpedig 500 ezer euróval. A radikális jobboldali AfD 265 ezres "gazdagodása" ugyancsak egyetlen adománynak volt köszönhető.

Németországban rendkívül szigorú az adományok bejelentési kötelezettsége.

A politikai pártokat tagdíjakból, állami pénzből, illetve adományokból finanszírozzák. Az 50 ezer euró feletti adományokat azonnali hatállyal be kell jelenteni a Bundestag elnökének, akinek ezt közzé kell tennie. A 10 ezer eurós összeget meghaladó adományokat a címzetteknek az adományozó nevével és címével kell feltüntetni az éves elszámolói jelentésben.

Egy korábbi beszámolójában ugyancsak az ARD emlékeztetett arra, hogy a többi között tilos az adományozás az Európai Unión kívüli országokból, ha az összeg meghaladja az 1000 eurót. Ugyanakkor kivételt jelenthet, ha német vagy uniós állampolgártól vagy olyan cégtől származik a pénz, amelynek több mint 50 százaléka német vagy uniós kézben van.

2017-ben az AfD-t vádolták azzal, hogy több részletben kapott egy zürichi gyógyszercégtől illegálisnak nyilvánított adományt, amit választási kampányadománynak minősítettek. A párt az összeget jelentős késéssel visszafizette.

Az illegális pártadományozás legismertebb esete a korábbi kancellár, illetve pártelnök, Helmut Kohl pártadományozási ügye volt a kilencvenes évek végén. Kohl, aki 1982 októbere és 1998 októbere között tizenhat éven keresztül volt a szövetségi köztársaság kancellárja, illetve hosszú időn keresztül a CDU elnöke is,

elismerte, hogy 1993 és 1998 között mintegy kétmillió márka adományt vett át készpénzben a CDU pénzügyi illetékeseinek megkerülésével.

Állítása szerint a pénzre a keleti tartományokban volt szükség. Az állítólagos adományozók nevét azonban nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, arra hivatkozva, hogy erre becsületszavát adta. A bonni ügyészség eljárást indított Kohl ellen, de csekély bűnössége miatt háromszázezer márka megfizetése után berekesztették a pert.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×