eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Izraeli katonák a Gázai övezet megsemmisült házainak romjai közelében Dél-Izraelben 2023. december 24-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: Ariel Schalit

Szakértő: Amerika, Irán és Törökország is belesodródhat Izrael háborújába

Sokáig elhúzódhat még Izrael Hamász elleni háborúja, az intenzitása azonban várhatóan csökken – erre következtet az izraeli hadsereg szóvivőjének nyilatkozataiból Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Szerinte a terrorszervezet tagjaira már nem csak a Gázai övezetben vadásznak.

Az izraeli védelmi erők szóvivője a minap arról nyilatkozott, hogy elhúzódik a Hamász ellen folytatott háború, 2024-ben végig folytatódni fog; Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az InfoRádióban ezzel összefüggésben úgy vélekedett: a csapatkivonásokat látva a támadások intenzitására is lehet következtetni.

"Tulajdonképpen az Egyesült Államok kérte is Izraelt, hogy csökkentsen az intenzitáson, de az sem elképzelhetetlen, hogy még jobban eszkalálódni fog a helyzet, mivel több más szereplő is jelen van a térségben, akik alapvetően megbonthatják a rendet, ami kialakult" – mondta a szakértő.

Iráni támogatás

Tárik Meszár a destabilizáló erők között libanoni és jemeni milíciákra gondol, és vannak Irán által támogatott fegyveres csoportok is, amelyek "nem is mindig Izraelt támadják", habár volt példa rá a napokban is.

"Az amerikai erőket támadják például Szíriában, Észak-Irakban vagy akár Libanonban is. Valamint vannak a jemeni húszik is, akiket szintén Irán támogat, ők kimondottan izraeli hajókat vesznek célba, vagy Izrael felé tartó hajókat, ami szintén súlyosbítja a problémát" – fejtegette.

Az Egyesült Államok is légicsapásokra kényszerült a napokban a térségben, de Irán is hadihajót vezényelt a közelbe. Közben viszont a béketárgyalásokat mind erőteljesebben szorgalmazza Katar és Egyiptom.

"A friss adatok szerint eddig több mint 22 ezer ember vesztette életét a Gázai övezetben, mindez a palesztin halottak száma. Nyilván őket nem szándékosan célozza az izraeli hadsereg, csak a Hamász-tagok beágyazták, befészkelték magukat a civil lakosság körébe, és rendkívül nehéz velük leszámolni" – világított rá Tárik Meszár.

A török szál

A következő hónapok "feladatát" a szakértő szerint nagyon egyértelműen kinyilvánította az izraeli vezetés.

"Amíg élő Hamász-tag van, addig folytatják a harcot" – mondta, de arra reagálva, hogy Hamász-tagok nem csupán Izrael területén élnek, úgy fogalmazott, "vadászat" a környező államokban is lehetséges, erről már voltak hivatalos nyilatkozatok is, de Törökország például már figyelmeztetett, hogy Izrael "megüti a bokáját", ha területén Hamász-tagokat támadnak meg, így sem kizárt, hogy lesznek ilyen támadások, mivel Izrael "a saját biztonságát akarja szavatolni".

Tárik Meszár viszont azt is kijelentette: a Gázai övezet újra- és újratermeli a Hamász-terroristákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×