eur:
392.73
usd:
362.97
bux:
72160.77
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Spanyol zászlót lengetnek a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen tiltakozók a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Javier Lizón

Sok helyen tüntettek a készülő katalán amnesztiatörvény miatt Spanyolországban

A katalán szeparatista vezetőknek amnesztiát biztosító, készülő törvény ellen tiltakoztak Spanyolország számos városában a konzervatív Néppárt (PP) felhívására vasárnap.

A beszámolók szerint tízezrek vonultak utcára, a többi közt Sevillában, Valenciában, Salamancában és Barcelonában. Madridban a szervezők egymillió résztvevőről számoltak be, míg a kormányhivatal 80 ezerre tette a tüntetők számát.

A spanyol főváros főtere, a Puerta del Sol zsúfolásig megtelt a spanyol nemzeti és európai uniós zászlókat lengető tömeggel. A magasba tartott transzparensek némelyikére Pedro Sánchez szocialista ügyvivő kormányfő arcképe mellé a "Hazug!" és az "Áruló!" jelzőket írták. "Spanyolország nem eladó" - skandálta többször is a tömeg.

"Nemet mondunk az amnesztiára, nemet a büntetlenségre és igent az egyenlőség Spanyolországára" - hangsúlyozta beszédében Alberto Núnez Feijóo, a PP elnöke.

Mint mondta, Spanyolországnak olyan miniszterelnöke lesz, aki "megvásárolta" újraválasztását partnereinek büntetlenségével.

Véleménye szerint a katalán szeparatista vezetők amnesztiája elleni tüntetéssorozat túlmutat a pártokon. "Azért vagytok itt, mert elveitek vannak, mert nem akarjátok, hogy megfosszanak tőlük benneteket, és mert érdekel benneteket az ország sorsa" - fogalmazott.

Hozzátette: addig nem maradnak csendben, amíg újabb általános parlamenti választásokon nem "beszélhetnek".

A tüntető tömegben a magát a Néppártól jobbra pozicionáló Vox párt is képviseltette magát. Santiago Abascal pártelnök újságíróknak nyilatkozva folyamatos tiltakozóakciókra szólított fel az elkövetett "államcsínnyel" szemben.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) várhatóan a jövő héten nyújtja be a parlamentnek az úgynevezett amnesztiatörvény javaslatát, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció, és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik, de ennél egy szélesebb, 2012-től 2023-ig tartó időszakot ölel fel.

A szocialisták a törvényjavaslatnak köszönhetően megszerezték a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjainak támogatását Pedro Sánchez kormányfővé választásához,

akit október elején kért fel a posztra IV. Fülöp király, miután a júliusi általános választásokon győztes PP elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását.

Pedro Sáncheznek saját pártja 121 képviselője mellett további 55 támogató szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy újból kormányfő lehessen. Hét párttól összesen 178 igen szavazatra számíthat a parlamenti voksoláskor, amelyet várhatóan a jövő hét második felére tűz ki az alsóház elnöke.

Az amnesztia ellen hetek óta zajlanak tüntetések Spanyolországban. A PSOE madridi székházánál kilenc napja minden este tiltakozók gyűlnek össze. A megmozdulás több alkalommal is összetűzéshez vezetett a helyszínt biztosító rendőrökkel. Vasárnapra virradó éjjel heten megsebesültek, köztük négy rendőr, és 13 embert őrizetbe vettek, köztük öt fiatalkorút.

A hatóság tájékoztatása szerint a tiltakozók többsége békés, azonban a közéjük vegyülő radikális csoportok konfliktusokat okoznak.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, jelentős vitákat váltott ki Európa-szerte. Brüsszelben sok tisztviselő és vezető érzi úgy, hogy a hétfőn elindult féléves magyar elnökséggel visszaélt a magyar kormány. Az Európai Bizottság jelezte, nem tudtak előzetesen az útról és a Portfolio is így értesült más uniós szervezetektől, valamint külföldi diplomatáktól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×