eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke beszédet mond a párt kétnapos kongresszusának második napján, az észak-németországi Braunschweigben 2019. december 1-jén. A tiszteletbeli elnöknek választott Alexander Gaulandnak, a párt egyik alapítójának, eddigi társelnöknek a helyére Tino Chrupalla Szászország tartománybeli parlamenti képviselőt választották.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Tartományi hadjárat az AfD ellen: hivatalosan is ráküldik a titkosszolgálatokat a pártra

Türingia után Szász-Anhalt alkotmányvédelmi hivatala is szélsőjobboldalinak minősítette a második legnépszerűbb pártot, ez lehetőséget biztosít a hatóságoknak, hogy az AfD szervezeteit titkosszolgálati eszközökkel figyeljék, és az általuk szükségesnek vélt esetekben fellépjenek ellene.

Immár tartósan Németország második legnépszerűbb pártja a radikális jobboldalinak tartott, 2013-ban történt megalakulása óta a bevándorlás ellen küzdő Alternatíva Németországnak (AfD) párt. A felmérések szerint néhány százalékkal marad el a listavezető konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU mögött, ugyanakkor egyre inkább elhúz a harmadik és a negyedik helyen álló kormánykoalíciós pártok, a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja elől. Noha a Bundestagban az AfD-t a többi párt igyekszik kiközösíteni, a német lakosság ellenkező véleményen van.

Elemezők szerint nem véletlen, hogy két évvel a soron következő országos parlamenti választások előtt a pártok összefognak az AfD ellen. Egyidejűleg a különböző koalíciók vezette tartományok is, amelyek tartanak a radikális párt helyi hatalomra kerülésétől.

Az október elején tartott bajorországi és hesseni tartományi választásokon az AfD a konzervatívok mögött egyformán a második helyen végzett, fölényesen maga mögött hagyva az SPD-t. A párt nemcsak az egykoron az NDK-hoz tartozó keleti, hanem a nyugati tartományokban is egyre nagyobb támogatottsággal rendelkezik.

A keletnémet Türingia tartomány alkotmányvédelmi hivatala az AfD-t már 2021-ben a hivatalos megfogalmazás szerint szélsőjobboldalinak minősítette. Most pedig az ugyancsak keletnémet Szász-Anhalt tartomány hivatala követte a türingiai példát. A hangsúly azonban nem annyira a jelzőn, hanem annak tartalmán van.

A minősítés lehetővé teszi, hogy az illetékes hatóságok a pártot titkosszolgálati eszközökkel figyeljék, és az általuk szükségesnek vélt esetekben fellépjenek ellene.

Az erről szóló határozatot a magdeburgi hivatal elnöke, Jochen Hollmann jelentette be. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az AfD-t már 2021 óta "gyanúsítottként" kezelték. Szavai szerint "kiterjedt, az emberi méltósággal, a demokráciával és a jogállamisággal nem összeegyeztethető" információkat gyűjtöttek össze, és ezt követően jutottak arra a következtetésre, hogy az AfD-t szélsőjobboldalinak "lehet, sőt kell" minősíteni.

Hollmann kijelentette, hogy ez nagyobb mérlegelési jogkört ad az alkotmányvédelmi hivatalnak a hírszerzés eszközeinek megválasztásához. Megfogalmazása szerint a koronavírus-járvány óta a párt annyira radikalizálódott, hogy "szisztematikus, titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelése" indokolt. Az AfD bűneként rótta fel, hogy állítása szerint a párt származásuk vagy vallásuk miatt "emberek kirekesztését" szorgalmazza. Vezetői pedig démonizáló kifejezéseket használnak, a többi között "megszállókként", "behatolókként" tüntetik fel a menekülteket.

Szász-Anhalt tartományt a konzervatív CDU, a szociáldemokrata SPD és a liberális FDP hármas koalíciója irányítja.

A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy

a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal az egész pártot korábban "feltételezett" jobboldali szélsőségesnek minősítette.

Az AfD országos vezetése pert indított a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal első fokú határozata ellen, a fellebbviteli eljárás folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×