eur:
392.79
usd:
363.52
bux:
72215.2
2024. július 4. csütörtök Ulrik
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Palesztinok menekülnek otthonaikból Gázában 2023. október 23-án, miután Izrael további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Moszkva: elengedhetetlen az Abbász-vezette palesztin egység - percről percre a háborúról

Hétfőn is folytatódik Izrael és a Hamász háborúja. Különleges ajánlattal állt elő Izrael vezetése.

2023.11.06. 19:51

Jordánia is megszólalt

Jordánia a palesztinok Gázai övezetből vagy Ciszjordániából való elüldözését, vagy az ezt szolgáló feltételek megteremtését hadüzenetnek fogja tekinteni - jelentette ki Biser Haszavni, a hásimita királyság miniszterelnöke.

A mentők és humanitárius dolgozók elleni brutális támadások a Gázai övezetben ellentmondanak az önvédelem elvének - mondta a kormányfő és hangsúlyozta, hogy "minden lehetőség az asztalon van".

Menekülthullámtól tartva Egyiptom és Jordánia sem fogad be menekülteket a Gázai övezetből. Ennek oka részben az, hogy arra számítanak: ezek az emberek belátható időn belül nem térhetnek vissza a palesztin területekre.

2023.11.06. 19:20

Csizmazia Gábor: Washington szerint a gázai tűzszünet a Hamász taktikájának elismerése lenne

A megtorlás, vagy a humánus fellépés és a civilek védelme a fontosabb, erről zajlik most a vita az Egyesült Államokban az izraeli konfliktus ügyében, miközben megosztott a politika és már a társadalom is, hogy össze lehet-e kötni Izrael és Ukrajna támogatását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

2023.11.06. 16:30

Az osztrák kancellár a kérése

Karl Nehammer osztrák kancellár Mahmúd Abbász palesztin elnök támogatását kérte a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által elhurcolt rabok kiszabadítása érdekében "Köszönöm Abbász elnöknek erőfeszítéseit, hogy a rabok kiszabadulhassanak" - mondta Nehammer a beszélgetést követően adott nyilatkozatában.

"Feltételek nélkül szabadon kell engedni a Hamász által elhurcolt ártatlan civileket, akik között egy osztrák állampolgár is van. Ennek érdekében jelenleg számos egyeztetés zajlik minden politikai és diplomáciai csatornán.

Hangsúlyozta, hogy a terrorszervezet "túszul ejtette" a palesztin térség lakóit, akiket "élő pajzsként használ". "Szándékosan iskolák és klinikák közelében barikádozzák el magukat, és ezzel szándékosan teszik kockára a civilek életét" - mondta a kancellár. Hozzátette, hogy rendkívül fontos, hogy humanitárius segély érkezzen a Gázai övezetbe Egyiptomon keresztül, ugyanakkor biztosítani kell, hogy ez a polgári lakossághoz kerüljön, ne pedig a Hamász kezébe.

2023.11.06. 15:58

Beszédes videót tett közzé az izraeli hadsereg

Az IDF (izraeli védelmi erők) újra megnyitottak egy evakuálási útvonalat a gázai civilek számára. Így ők délra vonulhatnak. Erről videót is közzétettek. Azt is írják az X-en, hogy "nem állunk háborúban Gáza lakosságával".

2023.11.06. 15:35

Moszkva: elengedhetetlen az Abbász-vezette palesztin egység

Oroszország hétfőn a Gázai övezetben dúló harcok befejezésére szólította fel a feleket, és hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli tárgyalások folytatása elengedhetetlen egy nagyobb háború és a nagyobb fokú terrorveszély elkerülése érdekében. Oroszország, amely kapcsolatban áll Iránnal, a Hamásszal, a jelentősebb arab országokkal, valamint a palesztinokkal és Izraellel is, többször is azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy tagadják az 1967-es határokon belüli független palesztin állam szükségességét.

Oroszország szerint elengedhetetlen a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet alapjain nyugvó palesztin egység. "Különösen szükségesnek tűnik a palesztinok közötti nemzeti egység biztosítása a Palesztin Felszabadítási Szervezet azon platformján, amely Izrael elismerését és a tárgyalásos megoldást irányozza elő" - olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

"A világ nagyhatalmainak arra kellene törekedniük, hogy megakadályozzák a ciszjordániai területek betelepítését, valamint a jeruzsálemi szent helyek megszentségtelenítését" - tették hozzá. (MTI)

2023.11.06. 15:35

Szakértő: először a történelemben a palesztin propaganda jobbnak bizonyulhat, mint az izraeli

Az október 7-ei Hamász-támadásban 1400 fő meghalt, százakat elvittek túsznak, az izraeli válaszcsapásban azonban szombatig csaknem 10 ezer palesztin halottról tudni; Fischl Vilmos, a hadtudományok doktora az InfoRádióban úgy vélekedett, "megindult valami a világban".

2023.11.06. 14:38

Antony Blinken szerint előrelépés jön a Gázai övezetben

A következő napokban jelentősen több humanitárius segély fog bejutni a Gázai övezetbe - jelentette ki hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ankarában, miután megbeszélést folytatott Hakan Fidan török külügyminiszterrel, aki azonnali tűzszünetet sürgetett.

2023.11.06. 14:25

Humanitárius segítséget nyújt az EU

Az EU további 25 millió euróval növeli a Gázának nyújtandó humanitárius segítséget, és így összesen 100 millió eurót fordít a gázai civilek megsegítésére - jelentette be hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság elnöke. Ursula Von der Leyen az európai uniós nagykövetek konferenciáján elmondta: az EU Izraellel, Egyiptommal és az ENSZ-szel együttműködve azon dolgozik, hogy minél több humanitárius segélyt szállító konvoj léphessen be az övezetbe.

Mint mondta, a segélyek jelenleg a rafahi határátkelőn keresztül érkeznek, mennyiségük azonban nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a szükségleteket. "Kiemelt feladatunk, hogy a partnerekkel együttműködve megerősítsük Rafah logisztikai kapacitását. Ezzel egyidejűleg kiegészítő útvonalakon dolgozunk. Egy Ciprusról induló tengeri folyosó, garantálná a segélyek folyamatos, szabályozott áramlását" - jelentette ki.

Von der Leyen felhívta a figyelmet, hogy

az EU-nak mind Izrael támogatása, mind a gázai civilek megsegítése egyenlően fontos.

Elítélte, hogy a Hamász terrorszervezet a menekülttáborok és a polgári infrastruktúra alatt bunkereket épít, harcosokat rejteget és fegyvereket tárol, továbbá ártatlan palesztinokat és túszokat használ élő pajzsként. "Miközben tehát Izraelnek joga van harcolni a Hamász ellen, az is lényeges, hogy igyekezzen elkerülni a polgári áldozatokat, és hogy a lehető legcélzottabban lépjen fel" - hangsúlyozta.

"Ez az egyik legnagyobb túszválság Európa történetében, és sok Európán kívüli ország számára is" - mondta a Gázába hurcolt és túszként fogva tartott mintegy 240 emberrel kapcsolatban. Hozzátette, hogy minden lehetséges módon támogatni kell a tagállamokat abban, hogy hazahozzák állampolgáraikat.

Arra is figyelmeztetett, hogy a konfliktus regionális kiterjedését minden lehetséges módon el kell kerülni. (MTI)

2023.11.06. 11:45

"Azonnali tűzszünet kell" - ami sok, az sok

Az ENSZ több ügynöksége és civilszervezetek együttesen szólították fel Izraelt és a Hamászt azonnali humanitárius tűzszünet kihirdetésére - derült ki a közösen kiadott közleményükből. "Megismételjük a felekhez intézett kérésünket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvények által meghatározott kötelezettségvállalásaikat" - állt a közleményben.

A kérést számos ENSZ-szervezet vezetője, civil- és nemzetközi jótékonysági szervezetek is aláírták.

A közleményben elítélték, hogy a Hamász október 7-én meggyilkolt több mint 1400 embert Izraelben és több mint 200 embert elhurcolt és túszként tart fogva, továbbá azt is, hogy Izraelt a Gázai övezetből rakétákkal támadja.

"Mindazonáltal még több gázai civil rettenetes meggyilkolása is botrány, és ugyanúgy felháborító elzárni 2,2 millió palesztint az élelemtől, víztől, gyógyszerektől, az elektromosságtól és az üzemanyagtól" -

fejtették ki álláspontjukat.

A Hamász október 7-ei váratlan támadása óta Izrael teljesen lezárta a Gázai övezetet. "Már harminc nap telt el. Ami sok, az sok. Ennek most azonnal véget kell vetni" - hangsúlyozták.

2023.11.06. 11:44

Fontos légi segítséget kapott a szomszédból a Gázai övezet

Izrael elmondta, hogyan támadja a Hamász alagútjait. Hétfőn nagy hullámban indulhatnak délre a még az övezet északi részén lévők.

2023.11.06. 11:03

Arabok az izraeli hadsereg soraiban és a Hamász beduin áldozatai

A gázai háború kapcsán Izrael és a palesztinok harcát gyakran zsidó–arab ellentéteként állítják be. Ugyanakkor arabok és más kisebbségek is csatlakoztak már az elmúlt években is az izraeli hadsereghez.

2023.11.06. 10:43

"Megisszuk a véredet és megesszük a koponyádat. Gyerünk, várunk rád"

Az izraeli hadsereg olyan palesztinokat vett őrizetbe Ciszjordániában vasárnap éjjeli razziáján, akik a gyanú szerint a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezetet támogatják - jelentette a helyi média hétfő reggel.

Vasárnap éjszaka 23 gyanúsítottat fogtak el Ciszjordániában zavargásokban való részvétel és terrorizmus támogatása miatt az izraeli biztonságiak. A Jeruzsálem melletti Suafát és Anáta menekülttáborban erőszakos zavargások résztvevőit fogták el, akik az elmúlt hetekben kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak izraeliekre. Többeket azért fogtak el, mert erőszakra bujtogattak és terrorszervezetek támogatását tettek közzé. Az egyik gyanúsított ellen az a gyanú, hogy fizetett a rendzavaróknak. Letartóztatták uszítás gyanújával Ahed Tamimit is, miután telepesek lemészárlásával fenyegetőzött. A palesztin diáklányt Bir Zeitben fogták el, s azzal vádolják, hogy erőszakra és terrorcselekményekre szólított fel.

"Üzenetünk a telepeseknek: várunk benneteket az összes ciszjordániai városban Hebrontól Dzsenínig - lemészárolunk, és azt fogjuk mondani, hogy amit Hitler tett veled, az egy vicc volt" - írta Tamimi múlt kedden a közösségi médiában. "Megisszuk a véredet és megesszük a koponyádat. Gyerünk, várunk rád" - tette hozzá.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a huszonkét éves Tamimit kihallgatják a biztonsági erők. A palesztin területeken hősnek tekintett fiatal nőt 2018-ban, amikor még kiskorú volt, vádalku keretében elítélték, mert megtámadt egy izraeli tisztet és egy katonát. Tamimi korábban rendszeresen töltött fel olyan videókat és fényképeket a közösségi médiába, melyeken szülőfalujában, Nabi Szálehben az izraeli hadsereg katonáit inzultálja, olykor fizikailag bántalmazza. Egy videofelvétel azt rögzítette, ahogy megpofozott egy katonát. A vádalku keretében nyolc hónap börtönbüntetést és ötezer sékel pénzbírságot szabtak ki rá.

Tamimi mellett anyját szintén nyolc hónap elzárással büntették, és unokatestvérét, Núrt is elítélték. A kelet-jeruzsálemi Virágkapu közelében egy palesztin támadó hétfő reggel megtámadt két, az izraeli határrendészethez tartozó 20 éves katonát. Az egyik sebesült, a Hadassza kórházba szállított női határőr állapota válságos. A terroristát agyonlőtték. (MTI)

2023.11.06. 07:03

Jordániai segély

A jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le a Gázai övezetbe - számolt be hétfőn kora reggel II. Abdalláh jordániai király.

"Rettenthetetlen légierőnk személyzete éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a levegőből a gázai jordániai tábori kórház területére" - közölte Abdullah király az X közösségi médiaplatformon. "Ez a mi kötelességünk, hogy segítsük a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett" - írta az uralkodó.

A The Times of Israel című lap szerint nem volt világos, hogy a segélyszállítmányok eljutottak-e a kórházba, illetve hogy a művelet Izrael tudtával vagy jóváhagyásával történt-e. A jordániai király posztja tartalmazott olyan képeket, amelyeken egy jordániai nemzeti zászlóval fedett ládát rakodnak be a légierő egyik szállító repülőgépébe. Más X-felhasználók reagáltak Abdullah király posztjára, mondván, hogy az állítás nem igaz, és hogy a segélyt egy egyiptomi repülőtérre szállították.

Izrael követeli, hogy ellenőrizzék a segélyszállítmányokat, amelyek eddig csak az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül jutottak el a Gázai övezet déli részébe. Az izraeli hadsereg szerint ezzel azt akarják megakadályozni, hogy fegyvereket csempésszenek a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászhoz. (MTI)

2023.11.06. 07:00

Dúl az antiszemitizmus Franciaországban

Franciaországban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta - közölte a kormány vasárnap.

"Az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt" - jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában. A 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi - tette hozzá.

Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok. Laurent Nunez párizsi prefektus vasárnap jelezte, hogy a fővárosi régióban október 7. óta 257 antiszemita cselekmény történt, és 90 ember letartóztattak. A prefektus szerint "nincs tipikus profilja" az elkövetőknek, vannak köztük "fiatal gyerekek, akik nagyon súlyos dolgokat állítanak", de "olyanok is, akik inkább a palesztin ügy védelmét képviselik, és elszaladt velük a ló". (MTI)

2023.11.06. 06:58

"Humanitárius tűzszünet"

Izrael nyitott egy humanitárius szünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti - közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap.

Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését. Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol "nem érheti baj" őket, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza.

A nagykövet a polgári lakosok halálát "tragikusnak" nevezte, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik.

Élesen bírálta ugyanakkor az Egyesült Államok diplomáciai megközelítését a Palesztin Hatóság volt Egyesült Államokbeli nagykövete, aki jelenleg az Egyesült Királyságban vezeti a palesztin külképviseletet. Huszam Zomlot szintén a CBS televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak a tisztességes közvetítő szerepében kellene feltűnnie, és nem az "izraeli narratívát átvennie". (MTI)

2023.11.06. 06:56

A pápa telefonált

A közel-keleti helyzetről beszélt egymással Ferenc pápa és Ebrahim Raiszi - jelentette be a Vatikán, amely közösségi oldalán közölte a hírt vasárnap este. A pápai állam diplomáciai forrásai a sajtónak úgy nyilatkoztak, hogy az egyeztetést az iráni elnök kérte. A beszélgetéshez alkalmat a Vatikán és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok hetvenéves évfordulója nyújtott. Az Irna iráni hírügynökség beszámolója szerint Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a harcok leállítása és annak érdekében, hogy Gázában ne öljenek meg több nőt és gyermeket.

Az iráni elnök emberiség elleni bűntettnek, az évszázad legnagyobb népirtásának nevezte a "cionista rezsim Gázában elkövetett borzalmas cselekedeteit". Hangoztatta, hogy a Gázavárosban található templom bombázása, valamint a palesztinok történelmi örökségének elpusztítása a többi vallást is célba veszi, az Amerikai Egyesült Államok és egyes nyugat-európai országok együttműködésével.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében ismételten azonnali tűszünetet sürgetett, és arra kérte a szembenálló feleket, álljanak le a harcokkal.

Ferenc pápa súlyosnak nevezte a palesztin területek helyzetét és a Hamász terrorista szervezet kezében levő túszok szabadon engedését kérte. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Megrázó videó került elő az Árpád hídi tragédiáról

A felvételen jól látható, hogy a lopott taxival a forgalommal szemben közlekedő sofőr nagyon gyorsan hajt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×