eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovák választás: Robert Fico pártja a legfőbb esélyes, a radikális politikai fordulat a koalíciós partnerektől függ

A Smer-SD-nek komoly esélye van a győzelemre a jövő szombatra kiírt szlovákiai parlamenti választáson, ugyanakkor nagy kérdés, ki lesz hajlandó velük koalícióra lépni – mondta az InfoRádiónak az Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője.

Tárnok Balázs „nagyon valószínűnek” tartja, hogy Robert Fico pártja, a Smer-SD (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia) nyeri meg a szeptember 30-ai előrehozott választást Szlovákiában. Hozzátette: a Smer-SD 2023 januárja óta valamennyi közvélemény-kutató cég felmérése szerint vezet és a mostani előnye is stabilnak tűnik.

A legfrissebb kutatás szerint Robert Fico pártja 20-21 százalékon áll, míg a második Progresszív Szlovákiát (Progresívne Slovensko, PS) 16-17 százalékra mérik.

A harmadik helyen 13 százalékkal a Smer-SD-ből korábban kivált, szintén szociáldemokrata formáció, a Hlas-SD (Hang) van a sorban.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy melyik párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a visszatérő Robert Ficóval. A szakértő szerint több forgatókönyv is előállhat, az viszont biztos, hogy a koalíció összetételén múlik majd, lesz-e politikai fordulat Szlovákiában. „Ha a Republikával, a Szlovák Nemzeti Párttal formálnak koalíciót és esetleg még egy, a mérleg nyelvét jelentő párt is csatlakozik hozzájuk, akkor sokkal radikálisabb fordulat várható például a szlovák külpolitikában, ideértve az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat vagy akár Ukrajna uniós csatlakozásának támogatását” – magyarázta.

Ha pedig az inkább „nyugatos, szociáldemokrata” Hlas-SD-vel sikerül kormányt alakítaniuk Robert Ficóéknak, akkor „sokkal kevésbé várható éles eltolódás”, ugyanis

egy ilyen többpárti kormánykoalíciónál rendkívül fontos szerepe van annak, hogy a mérleg nyelvének számító kisebb pártok „milyen zsarolási potenciállal rendelkeznek.”

Tárnok Balázs úgy véli, akár az is előfordulhat, hogy egy olyan kormánykoalíció jön létre, melynek nem Robert Fico lesz a miniszterelnöke, hanem a másik nagyobb koalíciós partner jelöltje. Az elemző szerint ugyanakkor ha esetleg ez bekövetkezne, akkor is Robert Fico lenne a kormánykoalíció „tényleges ura.”

A szeptember 30-i szlovák választáson induló 25 párt mellett a parlamentbe jutásért küzd a magyar pártok egyesüléséből létrejött Szövetség is, amelynek jó esélye van elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt. „Ugyanakkor kulcsfontosságú, hogy az utolsó napokban sikerül-e mobilizálni a Felvidéken élő magyar lakosságot” – mondta az InfoRádióban Tárnok Balázs.

Pofozkodás, tojásdobálás, korrupciós ügyek – Botrányos kampány

A kampány véghajrája nem volt mentes a botrányoktól, hiszen előbb Igor Matovič volt szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter verekedett össze a Smer-SD egyik szabadtéri sajtótájékoztatóján, majd tojást vágtak a fejéhez az OĽaNO egyik jelöltjének, Jozef Pročkónak, aki éppen Losonc város főterén kampányolt.

Robert Fico is a támadások és az éles bírálatok középpontjába került, miután Hamran István, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya arról adott tájékoztatást, hogy 2013 és 2020 között legalább 74 millió eurós kár keletkezett a katonai hírszerzésnél a védelmi technológiai berendezések beszerzésének túlárazása miatt. Mint kiderült, 16 ember és 2 jogi személy ellen indult eljárás, jelenleg 17-en vannak őrizetben, közülük 13 ellen már megindult a büntetőeljárás idegen vagyon hűtlen kezelése és bűncselekményekből származó jövedelem legalizálásának különösen súlyos bűncselekményének gyanúja miatt.

Robert Fico szerint rendkívül kényes ügyről van szó, amely a titkosszolgálatok korábbi működésével függ össze, ugyanakkor nem érti, hogy miért a kampány alatt kell ezzel foglalkozni. Robert Fico annyiban érintett az ügyben, hogy 2012 és 2018 között is ő volt Szlovákia miniszterelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×