eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Felmérés: megállíthatatlannak tűnik Robert Fico

Az augusztusban végzett első felmérés eredménye alapján Robert Fico pártja, a Smer tovább erősödik a szeptember 30-i szlovákiai előrehozott parlamenti választás előtt. Hatalmas a külföldön élők érdeklődése a választás iránt.

A szlovákiai parlamenti választás előtt bő másfél hónappal egyre világosabban kezdenek kirajzolódni a körvonalak az erőviszonyokat illetően. Ez derül ki a SME napilap számára készült NMS ügynökség legújabb, augusztusi első felméréséből is, amely azt az eredményt mutatja, hogy Robert Fico pártja, a Smer megállíthatatlanul robog a győzelem felé, és egyre inkább növeli a támogatottságát. Az NMS Market Research már 23 százalékos támogatottságot mér a Smernek, amely legutóbb még 20 százalékon állt. Az ügynökség augusztus 1. és 7. között végezte el a felmérést 1416 személy bevonásával.

Az adatokból kitűnik, hogy két nagy blokk van kialakulóban. A Ficoékat követő Progresszív Szlovákia a másik erő, melynek ugyancsak gyarapszik a választói száma. A PS jelenleg 17 százalékon áll. E két politikai párt erősödése a többiek gyengülését eredményezte, de a felmérés szerint még hat további párt – a Hlas, a Republika, az SNS, a Sme rodina, a KDH és az SaS – lépte volna át a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha augusztus első hetében kellett volna az urnákhoz járulni. A magyarok közül a Szövetség kapná a legtöbb szavazatot, de a végelszámolásnál ez nem érne annyit, hogy belépőkártyát szerezzenek a pozsonyi parlamentbe. A pártot jelenleg 3 százalékon mérik.

A politikai elemzők most alacsonyabb részvételt jósolnak. Többen úgy látják,

a választók csalódottak, miután a 2020-as választást nem követték rendszerszintű változások Szlovákiában,

csak eseti megoldások születtek.

A szlovák belügyminisztérium csütörtökön viszont bejelentette, hogy hatalmas a külföldön élők érdeklődése a választások iránt. Több tízezren kérték, hogy levélben szavazhassanak az őszi előrehozott választáson. Ódor Lajos, a szakértői kormány miniszterelnöke elmondta, közel 73 ezer külföldön élő szlovák állampolgár igényelte augusztus 9-ig a választás ezen lehetőségét, ami történelmi rekordnak számít. A kormányfő szerint a jelentkezési folyamat egyszerűsítésének, és az információs kampánynak köszönhető a nagyszámú érdeklődő. „Persze nem elég jelentkezni, a szavazatot le is kell majd adni” – tette hozzá a kormányfő. A szavazólapot tartalmazó borítékot a belügy mostanáig több mint háromezer választásra jogosult állampolgárnak kézbesítette külföldre.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy 131 külföldi országból kérték a levélben szavazást, köztük olyan egzotikus helyekről is, mint Francia Polinézia, Zimbabwe vagy éppen Madagaszkár. Természetesen ezúttal is a Csehországban élők voltak a legtöbben. Legutóbb, 2020-ban megközelítőleg 55 ezren jelezték, hogy szeretnének külföldről szavazni, majd végül 49 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×