eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

A Szövetség visszaléptetné a másik két magyar pártot

„A magyar pártok mindig stabilizáló szerepet töltöttek be a szlovák kormányokban, a Szövetség ezt a szerepet szeretné folytatni” – jelentették ki a párt képviselői kassai sajtótájékoztatójukon. A Szövetség visszaléptetné másik két magyar pártot. Szűk egy hónappal a szlovákiai előre hozott parlamenti választás előtt a fogadóirodák a Robert Fico vezette Smert látják a legnagyobb esélyesnek.

Szlovákia keleti végein, Kassán kezdte meg a szeptember 30-ra kiírt előrehozott parlamenti választás kampányhajráját a felvidéki magyar párt, a Szövetség. Forró Krisztián pártelnök rámutatott, hogy Kassa megyében kevés a befektetés, az infrastrukturális fejlesztés, és így hiányzik a motiváció is, hogy az emberek a régióban maradjanak.

„Látjuk azt, hogy a szlovák pártok rendre megfeledkeznek ezekről a régiókról, megfeledkeznek a magyarokról, és nemcsak a magyarokról, hanem minden nemzetiségről, aki velünk együtt él. Joggal várják el a Kassa megyében élők is, hogy egyenrangú polgárai legyenek Szlovákiának” – fogalmazott Forró. A pártelnök felsorolta, hogy hány kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út épült, továbbá a munkanélküliségre, a közművesítésre és az ivóvízhez való hozzáférésre vonatkozó adatokat ismertetett. Kijelentette,

ha a magyarok jól fogják érezni magukat Szlovákiában, akkor a szlovákok is, ahogy a romák, ruszinok és a többi nemzetiség szintén.

Szűk egy hónappal az előre hozott parlamenti választás előtt a fogadóirodák a Smert látják a legnagyobb esélyesnek. A legnagyobb fogadóiroda a legutóbbi héten 1,7-szeres pénzt fizetett a Robert Fico vezette párt győzelmére. A második legkisebb szorzó a Progresszív Szlovákia győzelméhez kötődik, az iroda a feltett pénzösszeg 2,3-szeresét fizetné ki, ha a progresszívek kapnák a legtöbb szavazatot. Ezt követően már hatalmas különbség figyelhető meg a szorzóknál: a harmadik legesélyesebb Hlas győzelméhez a fogadóiroda 60-as szorzót rendelt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a fogadóirodák szerint a Smernek vagy a PS-nek van reális esélye a győzelemre.

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok alapján 2,5-3,5 százalék között ingázó Szövetség választási győzelmével 3000-szeres pénz ütné a markát annak, aki a párt elsőségére fogad, míg a másik két magyar politikai tömörülés, a Híd és a Magyar Fórum esetében 4500-as, illetve 5000-es az odds. A felmérési adatok ismeretében három héttel a választás előtt a Szövetség visszaléptetné a másik két magyar pártot.

Forró Krisztián szerint egyértelmű a kép: a másik két formációnak fel kellene adnia a küzdelmet a Szövetség javára, hogy biztosan meglegyen a bejutáshoz szükséges 5 százalék. „Mindkét pártnak meg kellene fontolni, hogy visszalép a választástól” – mondta a pártelnök. Azt nem is tartja kérdésesnek, hogy kit kellene javasolniuk választóiknak, hiszen egyértelműnek tartja, hogy a Szövetség az egyetlen megoldás Dél- és Kelet-Szlovákiában. Más esetben ugyanis szerinte elveszik a magyar választók szavazata, még akkor is, ha olyan szlovák pártra adják a voksukat, amelyik bejut a parlamentbe. Forró Krisztián érvelése szerint ugyanis csak magyar párt képes képviselni a szlovákiai magyarság érdekeit.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×