eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletéről távozik Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Leleplezés a szlovák kampányhajrában – Robert Fico tart a rendőrségtől

A választási kampányba akar beszállni és az ellenzéknek ártani a Speciális Ügyészség és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség – reagált a szlovákiai parlamenti választások megnyerésére esélyes Robert Fico, a Smer elnöke arra, hogy büntetőeljárás indult a katonai hírszerzés két korábbi igazgatója ellen.

„2013 és 2020 között legalább 74 millió eurós kár keletkezett a katonai hírszerzésnél a védelmi technológiai berendezések beszerzésének túlárazása miatt” – tájékoztatott Hamran István, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya a közpénzek szétlopásának gyanújával kapcsolatos ügyről. Hamran elmondta, 16 ember és 2 jogi személy ellen indult eljárás, jelenleg 17-en vannak őrizetben, közülük 13 ellen már megindult a büntetőeljárás idegen vagyon hűtlen kezelése és bűncselekményekből származó jövedelem legalizálásának különösen súlyos bűncselekményének gyanúja miatt.

A gyanúsítottak között van

  • Ľubomír S. és Ján B., a katonai hírszerzés két korábbi igazgatója
  • az egyik hírtelevízió korábbi vezérigazgatója
  • a Szlovák Jégkorongszövetség volt elnöke is.

A rendőrség részben a saját operatív tevékenysége során szerzett információk, illetve a számvevőszék által megfogalmazott gyanú alapján indított nyomozást. A rendőrfőkapitány elmondta, a rendőrség több ingatlant, bankszámlákon levő készpénzt, részvényeket foglalt le több millió euró értékben, de például

egy üveg limitált kiadású, 26 ezer eurós skót whiskey-t is.

A nyomozati anyag nyolc kötetet, összesen 2700 oldalt tesz ki, a mellékletek 11 kötetet.

„A rendőrség 25 tanút hallgatott ki, több mint 100 számlát vizsgált meg, és több külföldi szervezettel is kapcsolatba lépett” – jegyezte meg Hamran István.

Ondrej Repa, a Speciális Ügyészség ügyésze hozzátette, a bűncselekményeket számos közvetítő, illetve erre a célra létrehozott cég bevonásával követték el, a beszerzéseket pedig titkosították.

„A gyanú szerint közpénzek hűtlen kezelésére történt, melyek magánszemélyeknél kötöttek ki” – tette hozzá. A pénz egy részének sikerült a nyomára bukkanni, illetve zajlik a felhasználásuk felderítése.

Fico: régi ügy ez

Az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóját Robert Fico politikai indíttatásúnak tartja.

„Ez egy kétéves ügy! Miért kellett kilenc nappal a választás előtt sajtótájékoztatóját tartani róla és az ellenzéket támadni? Miért nem lehetett megtartani október 1-jén, a választás után?” – vetette fel Fico.

A történteket a büntetőjoggal való visszaélésnek tartja, szerinte a cél, hogy az ellenzék ellen mozgósítsanak. Fico szerint rendkívül kényes ügyről van szó, amely a titkosszolgálatok korábbi működésével függ össze.

Robert Fico politikai ellenfelei azonban bíznak benne, hogy sikerrel zárul a nyomozás. Roman Mikulec, az OĽaNO mozgalom volt belügyminisztere szerint a katonai hírszerzés meggyanúsított két korábbi vezetője kapcsolatban volt Robert Kaliňákkal, aki Fico kormányzása alatt állt a belügyi tárca élén.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×