eur:
393.08
usd:
363.28
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke (j) pártja berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert

Egy csatabárdot elásott a német kormány a válságülése előtt

Olaf Scholz hatalmi szóval döntötte el két minisztere vitáját, amelynek tétje több milliárd euró volt.

Mélyponton a hárompárti német kormány népszerűsége, amit a koalíciós partnerek most a sokasodó belső viszályok elsimításával igyekeznek javítani. A karmester a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár, aki a liberális pénzügyminiszter és a zöldpárti családügyi miniszter között kirobbant vitának értesülések szerint hatalmi szóval vetett véget. Az előzetesen kiszivárgott megegyezés szerint a pénzügyminiszter által a gazdaság élénkítése érdekében előterjesztett követelések, valamint a családügyi miniszter ragaszkodása a gyermekek támogatásának növeléséhez egyaránt érvényesül majd.

Az ARD és a ZDF német közszolgálati televíziók, továbbá a legtekintélyesebb újságok tudósítottak a kompromisszumos megállapodásról, amely a kancellár vezényletével a két érintett miniszter között jött létre. Az előzményekhez tartozik, hogy Lisa Paus családügyi miniszter hetekkel ezelőtt megvétózta Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter tervezetét, amely a pangó gazdaság fellendítésére irányzott elő tetemes költségeket. A zöldpárti miniszter ezzel szemben azzal érvelt, hogy a gazdaság jelentős összegekkel történő támogatása nem mehet a gyermekek, konkrétan a gyermekbiztonság összegeinek rovására.

A vétó – amely szinte azon nyomban kiszivárgott – a kormány támogatottságának további jelentős csökkenéséhez vezetett.

A legfrissebb felmérések szerint a német lakosság háromnegyede elégedetlen a szociáldemokratákból, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló koalíció munkájával.

A kompromisszum egy nappal azelőtt jött létre, hogy a Scholz-kabinet kihelyezett kormányülést tart a brandenburgi Meseberg kastélyban. Az ülésen tervezik az összes kényes kérdés megvitatását, kezdve a gazdaság élénkítését célzó eszközöktől a család, ezen belül a gyermektámogatás növelésén keresztül egészen a gáz- és villanyáram költségeihez nyújtott kormányzati támogatásig.

Ez utóbbihoz fűződik egy másik felmérés is, amelyből kitűnt, hogy az állampolgárok több mint harminc százaléka egyáltalán nincs tisztában a földgáz-, illetve az áram kilowattóránkénti árával, illetve az ár alakulásával.

Ami pedig a legutóbbi vitát illeti, a pénzügyminiszter – egyebek között vállalatok számára kilátásba helyezett adócsökkentések formájában – 6,5 milliárd eurót irányzott elő a gazdaság élénkítésére. A gyermekek különböző eszközökkel történő támogatására, összességében a gyermekek alapvető biztonságának növelésére ezzel szemben a következő költségvetési évre szerint csak kétmilliárd eurót szánt, amit a családügyi miniszter vétója követett.

Németországban különféle állami juttatások támogatják a családokat. A legfontosabb pénzügyi juttatások közé sorolható a jövedelemtől független családi pótlék (Kindergeld), az alacsony jövedelműek családipótlék-kiegészítése (Kinderzuschlag) és a szülői támogatás (Elterngeld).

A létrejött egyezség szerint elsősorban a különböző támogatások összevonásával

a gyermekek alapvető biztonságának növelésére 2025-től pótlólagosan 2,5 milliárd eurót fordítanak.

A megállapodás része az is, hogy mindehhez nagyobb átláthatóságot biztosítanak. Ez lehetővé teszi, hogy sok olyan családot is elérhessenek, amely eddig tájékozatlansága, valamint a bürokratikus akadályok miatt nem jutott hozzá a forrásokhoz.

A mesebergi válságülés előtt ugyanakkor megerősítették követeléseiket a német gazdasági szervezetek is. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) elnöke a stagnáló gazdaságra, a magas energiaárakra és bürokráciára hivatkozva a vállalatokra kivetett adók csökkentését, a bürokrácia mérséklését sürgette, és mindenekelőtt a klímavédelem területén nagyobb tervezési biztonságot követelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×