eur:
393.06
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
The photo was taken at Kamakura city of Kanagawa prefecture, Japan.
Nyitókép: Taro Hama/e-kamakura/Getty Images

Hatalmas demográfiai válságban Japán

Rekordmértékben csökkent Japán lakossága az elmúlt évben, miközben csaknem hárommillióval a külföldiek száma is rekordot döntött - derült ki kormányzati adatokból szerdán.

A tokiói belügyminisztérium szerint a japán állampolgárok száma már 14. éve csökkent 2022-ben. A szigetországban születettek 801 ezerrel lettek kevesebben, így számuk 122 423 038-ra csökkent. Ez volt az első alkalom, hogy mind a 47 prefektúrában kevesebben lettek a japánok.

A távol-keleti ország lakossága 2008 óta folyamatosan csökken az alacsony születési arányszám miatt, amely tavaly negatív rekordot ért el. 2022-ben 772 ezren születtek és 1,57 millióan haltak meg Japánban.

Eközben a Japánban bejelentett lakcímmel rendelkező külföldi állampolgárok száma 2 993 839 volt 2023. január 1-jén, ami 10,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez volt a legnagyobb éves emelkedés azóta, hogy a tokiói belügyminisztérium egy évtizeddel korábban elkezdte vezetni a bevándorlókra vonatkozó adatokat.

Kisida Fumio japán miniszterelnök kormánya legfontosabb teendői közé sorolta a negatív trend megfordítását, és évente 3,5 ezer milliárd jent (24,84 milliárd dollár) költene gyermekgondozásra, illetve a családokat támogató intézkedésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×