eur:
394.57
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Rendőrtiszt a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopterbaleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
Nyitókép: MTI/HINA

Megszólalt a honvédelmi miniszter a halálos helikopter-baleset ügyében

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megerősítette, hogy két magyar katona elhunyt a horvátországi balesetben, harmadik társukat még keresik. A tragédia okáról csak a helyszíni vizsgálat után adnak tájékoztatást.

Szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerda délután. A magyar légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik légi jármű három fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

A honvédelmi miniszter szerdán fél ötre hirdetett meg sajtótájékoztatót az ügyben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség helikoptere Horvátország területén lezuhant. Három magyar katona volt a fedélzeten, közülük ketten elhunytak. A harmadik katona felkutatása jelenleg is zajlik. A miniszter résztévét fejezte ki a hozzátartozóknak, akiket már értesítettek a tragédiáról.

A tárcavezető elmondta, a kivizsgálás folyamatban van, a horvát légierő vezetése már a helyszínen tartózkodik, de úton van a tragédia színhelyére Böröndi Gábor, a magyar vezérkari főnök vezetésével egy szakértői csapat, amely szintén a baleset okainak tisztázásán dolgozik majd. Csak a vizsgálat után nyilatkozik a tárca arról, hogy pontosan mi történt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf csak annyit árult el, hogy a hadgyakorlat Zadar környékén zajlott, ebben a nemzetközi kiképzésben évek óta részt vesz a magyar helikopterdandár. Az Airbus fedélzeten tapasztalt és kiképzés alatt álló katonák voltak, akik magashegyi kiképzésben vettek részt.

A miniszter jelezte, a vizsgálatról folyamatosan tájékoztatást ad.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×