eur:
394.52
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Radio Drnis

Helikopter-baleset - A térképen sem volt a "gyilkos kötél"?

300 méteres repülési magasság alatt a "tájékozódj és kerüld el" szabály érvényesül horvát légügyi hatósági közlés szerint. Nem tudni, a hadgyakorlaton lévők térképein szerepelt-e a zipline.

A horvát hatóságok közlése szerint friss térképekkel a kézben repülhetett horvátországi hadgyakorlatán az a magyar honvédségi Airbus-helikopter, amely szerdán zuhant a mélybe utasaival az ország középső részén, ugyanakkor - mint az Index.hu cikkében szerepel - nincs arra egyértelmű utalás, hogy a hírekben szereplő, a balesetért valószínűleg felelős zipline kötélpálya szerepelt-e ezeken a friss térképeken.

A horvát légierő parancsnoka ugyanakkor figyelmeztet, alacsony magasságon a pilótáknak figyelniük kell az esetleges akadályokat.

Egy közeli fültanú a horvát sajtóban nyilatkozva elmondta, épp bádogos munkát végzett, amikor nagy robajra lett figyelmes, majd "égszakadásra" és füst következett.

Egy másik ember, egy közelben tartózkodó turista a Cikola-kanyonban épp kávéját fogyasztotta, amikor a robbanást meghallotta, majd égett gumi szagát érezte.

A horvát sajtó több, egymástól független forrásból úgy tudja, túl alacsonyra merészkedett a magyar helikopter, így keveredett egy, a szakadék fölött kifeszített drótkötélpályának.

Két holttestet azonnal megtaláltak, a harmadik utast órákon át keresték.

Az Infostart is megírta, korszerű helikopterről van szó.

Újságírói kérdésre, mely szerint szerepelt-e a térképeken a zipline, a horvát hatóságok azt közölték, a zipline egy szakadékban fekszik, a szakadék fölött távvezeték van, ami szerepel a térképeken; a zipline szerepeltetése azonban nem derül ki.

A légierő parancsnoka

szerint senki sem hibáztatható,

így viszont nem derül ki, hogy

  • a helikopter repült-e olyan helyen, ahol nem tehette volna
  • a zipline-nak kellett volna szerepelnie a térképen, és akkor a tragédia aligha következik be, amennyiben a repülésben technikai hiba nem történt.

"300 méternél alacsonyabb magasságon senki sem lehet biztos abban, hogy nem ütközik váratlan akadályba" - fogalmaztak a légügyi hatóságok.

A zipline már jó ideje ott volt.

A helyiek szerint ez a kanyon nagyon kanyargós, nem is emlékeznek arra, hogy itt valaha katonai helikoptert láttak volna.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×