eur:
394.63
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Airbus H145 M típusú helikopter a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatóján a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Tisztul a kép a horvátországi honvédelmi gép balesetével kapcsolatban

Valószínűleg zipline-kötélpályának ütközött a Horvátországban minden ismert előzmény nélkül földbe csapódott helikopter, amelyből nem is egy van a Magyar Honvédségnél. A helikopter egyébként meglehetősen sokoldalú. Csiki-Varga Tamást kérdeztük.

Egyelőre tisztázatlan okból lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban. A háromfős legénység két tagja meghalt, egy társukat még keresik - erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium a balesetről szóló horvát sajtóértesüléseket.

A Magyar Légierő Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben - közölte a tárca, amely 16.30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

Csiki-Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetnek tudományos főmunkatársa az Airbus H145-ös katonai helikopterről beszélt az InfoRádióban.

"Ez egy úgynevezett több feladatú, kéthajtóműves helikopter, 2 fős személyzetet, ezen kívül 9 főt képes szállítani. Egy viszonylag új fejlesztésről beszélünk, 2018 óta gyártják a katonai verziót. A civil alapgép már a 2000-es évek óta gyártásban van" - fejtegette.

Feladatai:

  • szállítás
  • felderítés
  • megfigyelés
  • különleges műveleti erők céljai
  • kutatás-mentés
  • megfelelő felszereléssel könnyű támadás.

A Magyar Honvédség 20 darabot vásárolt ezekből a mindenféle feladatokra alkalmassá tett helikopterekből, 2019 és 2021 között meg is érkeztek Magyarországra, 10-et könnyű szállítóhelikopternek vásároltak, 5-öt kutatásra-mentésre.

Hivatalosan hadrendbe 2022. február 1-jén álltak, vezetésére a pilóták a megfelelő képzést megkapták, 6000 órát repültek vele addigra.

9 ország használja, köztük Németország is.

A helikopter katonai értelemben legértékesebb rendszere egy moduláris rész, amely magában foglal egy 20 milliméteres gépágyút, illetve 17 milliméteres gépágyút és harckocsi elleni rakétafegyverzetet - ez utóbbit a hírek szerint Izraelből szerzi be a Honvédség.

"16 km távolságból indítható adott esetben, könnyű harctámogató feladatokra lehet alkalmazni" - folytatta.

Az első hírek szerint légi kiképzési feladatokat teljesített a horvát légtérben.

Arról, hogy mit csinált konkrétan, nem tudni.

A horvátokkal egyébként - mint elmondta - rendkívül jó együttműködés van.

Horvát értesülések szerint egy zipline kötélpályának ütközhetett a helikopter, ezután csapódhatott földbe. Ezt kommentálva elmondta, két NATO-tagállamról van szó, a horvát hatósági vizsgálatba bevonják a magyar szakembereket, a roncsokat pedig, ha szükséges, Magyarországra is szállíthatják további vizsgálódás céljából.

Itt vannak az első képek a balesetről. A Vecerni List közölte a fotókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×