eur:
394.59
usd:
365.76
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszíne 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
Nyitókép: MTI/HINA/Mario Strmotic

Itt a hivatalos bejelentés – megtalálták a helikopter-katasztrófa harmadik magyar áldozatát is

Csütörtökön a délutáni órákban a roncsok között találták meg a magyar katona holttestét – közölte a horvát védelmi minisztérium.

A magyar légierő elhunyt katonájának holttestét csütörtökön délután a helikopter roncsai között találták meg – derül ki a horvát védelmi minisztérium közleményéből, amely azt is felidézi, hogy a magyar Airbus H154M helikopter háromfős személyzete elhunyt a szerdai balesetben, amikor egy kiképzési feladat teljesítése után a jármű Drnis közelében a földnek csapódott. A minisztérium részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

A Dnevnik hírportál úgy értesült a keresőcsapatok parancsnokától, Josip Brozicevictől, hogy a harmadik áldozat holttestét a gép roncsaiban találták meg. A férfi azt is közölte, most a magyar hatóságok képviselőire várnak, hogy ők is átvizsgálják a helikopter környékét. Mint fogalmazott, nehéz feladat volt a keresés, és a vizsgálat sem lesz könnyű, mert veszélyes a terep, hatalmas sziklákra zuhant a harci jármű. Nemcsak a 30 méteres sziklahasadékok jelentenek nehézséget, hanem a 34 fokos hőség is.

A horvát lap szerint csütörtök este akár a helikopter roncsait is kiemelhetik a szakadékból.

Splitbe viszik az áldozatokat, a többi magyar katona hazatér

Cikkünk megjelenése után nem sokkal közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium is, és megerősítette: megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban. A tájékoztatás szerint csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is.

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat, az összes fellelhető darabot összegyűjtik, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe viszik.

A HM beszámolt arról is, hogy a horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, "legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal". A közlemény szerint Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér.

Elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen nehezíti. A teljes körű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe - tette hozzá. A vezérkari főnök hangsúlyozta: éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát–magyar szakértői bizottság fogja megállapítani.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×