eur:
394.68
usd:
365.89
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
Nyitókép: MTI/HINA/Mario Strmotic

Helikopter-katasztrófa: megszólalt a horvát kutató, aki megtalálta a harmadik magyar áldozatot

Jelenleg is hetven horvát katona gyűjti a magyar Airbus roncsait. A három halálos áldozat boncolására Splitben kerül sor.

Még zajlik a Horvátországban lezuhant magyar katonai helikopter balesetének helyszíni vizsgálata. Mint ismert, szerda délben a földbe csapódott a Magyar Honvédség Airbus H145-ös helikoptere, amikor légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben. A fedélzeten három magyar katona tartózkodott – két halálos áldozatot azonnal megtaláltak a mentőegységek, a harmadikat csak egy nappal később.

Srdan Kuscevic, a spliti polgári védelem parancsnoka részleteket is elárult a keresésről a Dnevnik hírportálnak. "Először a géptestet vizsgáltuk át, de ott nem találtuk a katonát, ezért megkértük a tűzoltókat, hogy emeljék meg a roncsot. Némi ásás után sajnos megtaláltuk a holttestet" – emlékezett vissza a mentésre. Azt is elmondta, hogy az áldozatot, akárcsak korábban a két társát, Splitbe vitték orvosi szemlére.

A horvát védelmi minisztérium közleménye szerint még pénteken is hetven katona és tíz tűzoltó dolgozott a baleset helyszínén, a feladatuk a rendkívül nehéz terepviszonyok közepette a helikopter roncsainak a felkutatása. A gép minden maradványát konténerekbe gyűjtik, és együtt szállítják vissza Magyarországra, a további vizsgálatokat már itt folytatják majd le.

A horvát hegyimentő-szolgálat sibeniki vezetője, Mislav Cupic is arról beszélt, hogy még egy ideig eltarthat a roncsok összegyűjtése, mert sok hely szinte megközelíthetetlen, a veszélyes sziklákon az egyik mentő sérülést is szenvedett. "Lassan jutottunk el a harmadik áldozathoz, mert először a logisztikát kellett kiépíteni, és utána a becsapódáshoz vezető utat kellett járhatóvá tenni" – mondta.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×