eur:
395.32
usd:
368.25
bux:
71698.79
2024. július 2. kedd Ottó
Leopard 2 A4 harckocsi. Forrás: Twitter/DEFENSE EXPRESS
Nyitókép: Twitter/DEFENSE EXPRESS

Lebukott a hamisító: a Leopard tankot nem ott és nem akkor lőtték ki

A közösségi médiában megjelent fényképeken állítólag az ukránok hadsereg Leopard 2A4 harckocsijainak pusztulása látható.

Orosz források drónról készült felvételeket tettek közzé, amelyek állítólag az ukrán ellentámadásról készültek a Zaporizzsja régióban lévő Orihiv város környékén. A fényképeken két, német gyártmányú Leopard 2A4 harckocsi látható számos lövészpáncélossal, köztük amerikai M113-as gyalogsági harcjárművekkel együtt. A páncélosokat az orosz tüzérség lötte, és a képeken az látszik, hogy több jármű is találatot kapott. Moszkvában közölték, hogy eddig már legalább 16 nyugati páncélost megsemmisítettek.

A felvételeket közreadó OSINTdefender nevű, szabad hozzáférésű hírszerzésű adatokkal dolgozó portál szerint amennyiben a fotók valódiak, akkor ez lehet az első bizonyítéka annak, hogy az ukránok már bevetették a Leopard 2-es tankokat és azokból el is vesztettek néhányat.

Ezt egy másik Twitteren posztoló máris cáfolja. A NOELREPORTS azt állítja, hogy legalább az egyik, kilőtt Leopardról készült kép hamisítvány. A fotókon valóban egy kiégett, német gyártmányú tank látszik, csak

a felvétel nem most és nem Ukrajnában készült.

Azt a Leopard 2A4-est valójában a török hadsereg veszítette el majdnem pontosan két évvel ezelőtt, Szíriában, a kurd felkelőkkel vívott harcokban.

A posztoló mellékelte az eredeti fényképet is, amelyet számítógépes grafikával illesztettek be egy Ukrajnában készült felvételbe. Azon viszont egy orosz harckocsi látható, amelyet páncéltörő rakétával találtak el az ukrán hadsereg 93. dandárjának katonái, még tavaly augusztusban, Holodnij Jar közelében.

Az esetről videó is készült, amelyet a YouTube-ra töltöttek fel:

Ebből a filmből vették ki azt a képet, amibe aztán beillesztették a Szíriában kilőtt török Leopard 2A4 fotóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×