eur:
393.09
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mihail Teplinszkij orosz vezérezredes. Forrás:Twitter/Rob Lee
Nyitókép: Forrás:Twitter/Rob Lee

Ismét Ukrajnában vetik be a rettegett orosz ejtőernyős tábornokot

Mihail Tyeplinszkij vezérezredest ez év januárjában váltották le, mert Moszkva elégedetlen volt az ejtőernyősökkel.

Az eredeti haditervek szerint az orosz haderő légideszant csapatainak (VDV) kellett volna kivívniuk a gyors győzelmet azzal, hogy elfoglalják a Kijev környéki reptereket és azokat a főerők beérkezéséig meg is tartják. Az ukrán hadsereg azonban keményen ellenállt, és az orosz légideszantosok súlyos vereséget szenvedtek. A felmentésükre Fehéroroszország felől indult páncélos oszlop pedig hatalmas, mintegy hatvan kilométeres forgalmi dugóba rekedt, ahol aztán az ukrán páncélvadászok megtizedelték őket.

De az ejtőernyősök a front más részein sem remekeltek.

Így a kudarcok hatására Mihail Tyeplinszkijt januárban leváltották parancsnoki posztjáról.

A brit védelmi minisztérium legújabb jelentése azonban arról számol be: a rettegett, de katonái körében nagy tiszteletnek örvendő ejtőernyős parancsnokot valószínűleg mégis visszaküldik Ukrajnába, méghozzá fontos megbízatással.

Tyeplinszkij tábornokot az ukránok a Bucsában elkövetett tömeggyilkosságokért és kegyetlenkedésekért teszik felelőssé. Elsőként 2022 áprilisában a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) közölte, hogy lehallgatott rádió beszélgetések alapján egy ejtőernyős és egy gépesített lövész egység katonái követhették el az atrocitásokat. Egy hónappal később a The Nwe York Times három légideszant ezredet jelölt meg felelősként, míg az AP hírügynökség azt jelentette, hogy a gyilkosságokat és a kínzásokat a 76. Légiroham Hadosztály katonái követhették el. Márpedig akkoriban az összes Ukrajnába küldött orosz ejtőernyős alakulat főparancsnoka Mihail Tyeplinszkij vezérezredes volt.

Ugyanakkor londoni vélemény szerint a tábornok elmozdítása, majd gyors rehabilitálása az orosz vezetésen belüli komoly feszültségekre utal. Az ellentmondások a vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok és a katonai vezetés néhány tagja között alakultak ki. A tábornokok egy része ugyanis nem ért egyet Geraszimov meglehetősen makacs és önfejű vezetési stílusával.

Akárhogy is, kedd reggel már arról adott ki közleményt a Kreml, hogy Vlagyimir Putyin Herszon megyébe (és Luhanszkba is) látogatott, és mások mellett Tyeplinszkij jelentését is meghallgatta a régió harci helyzetéről, valamint kiemelte, hogy Tyeplinszkij a vezérkari főnök és a védelmi miniszter megbízásából huzamosabb ideje tartózkodik a fronton.

A brit védelmi minisztérium véleménye szerint Mihail Tyeplinszkij visszahelyezése a légideszant egységek korábbi tekintélyének visszaállítását is szolgálhatja.

Az ejtőernyősök hagyományosan az orosz haderő elit egységeinek számítanak, de az Ukrajnában elszenvedett súlyos vereségek alaposan megtépázták a nimbuszukat. A veszteségeket azonban pótolhatták már, és a légideszantosokat e hónap elején ismét harcba küldték, méghozzá a frontvonal legkritikusabb szakaszán, Bahmutnál. A város elfoglalását eddig a Wagner csoport zsoldosaira bízták, ám ők nem jártak sikerrel. Pár napja az ejtőernyősök sikerrel biztosítják a Bahmutot támadó erők északi és déli szárnyait. Ehhez még új és rendkívül félelmetes fegyvert is kaptak, a Tosz-1 rakéta sorozatvetőt.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a hivatalos orosz katonai terminológia szerint nehéz lángszórónak nevezett harcjárművek olyan rakétákkal támadják az ellenséget, amelyek termobarikus robbanófejjel vannak felszerelve. A vákuumbombának is nevezett fegyvereket szakértők az atombomba utáni legpusztítóbb harceszköznek tartják. Hatalmas robbanást követően óriási vákuumot hoznak létre és nagy területen hosszú percekre megkötik a levegő oxigénjét, ezzel szabályosan kiszippantják a túlélők tüdejéből a levegőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×