eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke (k) és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke (b) távozik az Andreas Norlénnal, a svéd parlament elnökével folytatott tárgyalások helyszínéről Stockholmban 2023. március 7-én. A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen

Németh Zsolt: három komoly ok is a NATO-bővítés támogatása mellett szól

A svédországi tárgyalás hozzájárul a két ország kapcsolatainak új kezdetéhez – mondta el az InfoRádiónak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a finn és svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos delegáció tagja.

Kedden Svédországban tárgyalt a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának delegációja, melyet a legmagasabb szinten fogadtak Stockholmban – mondta az InfoRádiónak a delegáció tagja, Németh Zsolt.

Beszámolója alapján a második közjogi méltóság tisztét betöltő házelnök vezette a svéd delegációt, amiben helyet foglalt a teljes politikai spektrum a skandináv országból. Ezt követően a külügyminiszterrel találkoztak, majd a legnagyobb kormánypárt, a Svéd Demokraták képviselőivel ebédeltek.

A tárgyalások két fő témája a NATO bővítése és a kétoldalú kapcsolatok kérdésköre volt – tette hozzá a politikus. Előbbit illetően a magyar delegáció jelezte,

három komoly ok is a bővítés támogatása mellett szól:

egyrészt Svédország és Finnország egyaránt erős hadsereggel rendelkezik, Magyarország pedig egy erős szövetségben érdekelt. Másrészt olyan nemzetekről van szó, akikkel az élet és a történelem számos pontján együttműködött már Magyarország – fogalmazott Németh Zsolt. A harmadik ok az, hogy a jelenlegi háborús helyzetben nagyon fontos a NATO „nyitott ajtók politikája”, Magyarország pedig a szövetség elkötelezett tagjaként támogatja a bővítést, ezzel is szembeszállva az orosz katonai agresszióval – fűzte hozzá a magyar delegáció tagja.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, az utóbbi években történelmi mélypontra jutottak

– mondta Németh Zsolt. Úgy véli, nagyon sok méltánytalan támadás érte Magyarországot, nemcsak európai parlamenti, vagy nemzeti parlamenti képviselők részéről, hanem kormányzati szereplők részéről is. Még a svéd miniszterelnök szájából is igazságtalan kijelentések hangoztak el – jegyezte meg a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Hozzátette: ezzel kapcsolatban a vendéglátóik fontosnak tartották elmondani, hogy kormányváltás következett be Svédországban. Az új kabinet magatartására Magyarország vonatkozásában pedig visszafogottság jellemző. Azt is hangsúlyozták, hogy ők is úgy látják, hogy

a NATO szövetségesi viszony jó alkalom arra, hogy rendezzék a két ország közötti nyitott kérdéseket,

hogy „egymás szemébe nézzenek”, új lapot indítva a kétoldalú magyar–svéd kapcsolatok történetében – tette hozzá.

Németh Zsolt kitért arra is, hogy a következő napokban részletesen tájékoztatni fogják svédországi tárgyalásaikról a Fidesz parlamenti frakcióját, amit követően a megkezdett ratifikációs folyamatok remélhetőleg folytatódhatnak és egy pozitív döntéssel zárulhatnak. Így – amennyiben a törökországi ratifikációra is sor kerül – Svédország és Finnország már a nyár folyamán részt vehet a vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

Közben Jan Stoltenbergen főtitkár ismét kiemelt feladatként jelölte meg a NATO számára a bővítési folyamat lezárását. Németh Zsolt szerint ezek az üzenetek nem elsősorban Magyarországot, hanem Törökországot célozzák. A politikus elmondása szerint egyébként a finnek részéről is a legmagasabb szintről érkezett fogadókészség a magyar delegáció felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×