eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
2022. március 24-én készült kép homokzsákokból emelt barikádról az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt a délnyugat-ukrajnai Odesszában. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága 2023. január 25-én úgy döntött, hogy felveszi Ukrajna fekete-tengeri kikötővárosának történelmi központját a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Norvégia évi bő 500 milliárddal támogatja Ukrajnát

Öt éven keresztül.

Norvégia a következő öt évben összesen 75 milliárd norvég koronával (2647 milliárd forint) támogatja Ukrajnát - jelentette be az oslói kormány.

"Célunk, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatásról egységes megállapodást kössünk a parlamentben" - közölte Jonas Gahr Store, az skandináv ország miniszterelnöke hétfőn egy sajtótájékoztatón, miután norvég ellenzéki vezetőkkel találkozott.

Jonas Gahr Store miniszterelnököt nemrég több ország és a norvég ellenzék is azzal vádolta meg, hogy nyerészkedik az ukrán háborún. Store visszautasította a vádakat, valamint elmondta, hogy országa hamarosan többéves támogatást nyújt majd Ukrajnának és első lesz az adományozók között, de konkrét összeget akkor nem közölt.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatás fele 2023-ban a katonai kiadásokat finanszírozná, míg a többi humanitárius célokat szolgálna, de szerinte ez az elosztás a következő években még változhat. "Norvégiának ezen felül még 5 milliárd korona (176,5 milliárd forint) támogatást kellene nyújtania az ukrajnai háború nyomán megugró globális élelmiszerárak miatt szenvedő szegényebb országoknak is" - jelentette ki a norvég miniszterelnök.

Store kisebbségi kormányának a norvég parlament jóváhagyását kell kérnie a támogatáshoz,

mert ezzel növelik a skandináv ország állami vagyonalapja, a világ egyik legnagyobb befektetőjének számító Norwegian Sovereign Wealth Fund éves kiadásait.

A norvég ellenzéket vezető Konzervatív Párt közölte, hogy várhatóan támogatni fogják Ukrajna segélyezését, amelyről a következő hetekben folynak a végső tárgyalások.

A skandináv ország a világ egyik vezető földgáz- és kőolajexportőre. Tavaly az ukrajnai háború és az energiaválság volt a norvég olaj- és gáztermelés két meghatározó tényezője. Az orosz gáz eltűnése az európai piacról a norvég gáz iránti nagyobb kereslethez vezetett, ennek köszönhetően Norvégia a tavalyi év végére a norvég olajipari igazgatóság (NPD) adatai szerint Európa legnagyobb földgázszállítójává vált.

Norvégia tavaly 122 milliárd köbméter földgázt termelt ki, 9 milliárd köbméterrel többet, mint az előző évben.

A gáztermelés előreláthatólag a tavalyi, 2,1 millió hordó olajegyenértéknek (Barrels Of Oil Equivalent Per Day, boed) megfelelő, rekord közeli szinten marad a következő négy-öt évben is. Az olajtermelés idén várhatóan csaknem hét százalékkal, napi 2,02 millió hordóra emelkedik a tavalyi 1,89 millió hordóhoz képest.

Az 1996-ban alapított norvég állami vagyonalap az északi ország olaj- és gázszektorából származó bevételeket fekteti be, és világszerte mintegy 9300 vállalatban rendelkezik részesedéssel, a 2022-es évre azonban 164,4 milliárd dolláros rekordveszteséget könyvelt el.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×