eur:
394.65
usd:
366.06
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án.
Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Ukrajna így zárná le a háborút - megszólalt a külügyminiszter

A kijevi kormány február végéig csúcstalálkozót szeretne a békéről.

Az ukrán kormány arra törekszik, hogy jövő év február végéig csúcstalálkozót rendezzenek a békéről, lehetőleg az ENSZ-ben António Guterres főtitkár közvetítésével - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek hétfőn adott interjúban.

Kuleba úgy fogalmazott, Ukrajna mindent megtesz azért, hogy megnyerje az Oroszország ellen vívott háborút 2023-ban. Hozzátette, hogy a diplomácia mindig fontos szerepet játszik.

"Minden háború diplomáciai úton ér véget. Minden háború annak eredményeként ér véget, hogy mi történt a csatamezőn és mit értek el a tárgyalóasztalnál" - mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna szeretné, ha február végén, a háború kezdetének évfordulója környékén létrejöhetne egy csúcstalálkozó.

"Az ENSZ lenne a legjobb helyszín erre, mert ez nem arról szól, hogy valamelyik országnak kedvezzünk. Ez arról szól, hogy tényleg mindenkit bevonjunk" - mondta. Arra a kérdésre, hogy Moszkva meghívást kapna-e erre a csúcstalálkozóra, azt felelte, hogy ehhez először Oroszországot nemzetközi bíróság elé kellene állítani háborús bűncselekmények miatt. "Csak ezen a módon kaphatna meghívást" - szögezte le az ukrán külügyminiszter.

Kuleba kiemelte, hogy António Guterres már bizonyította, hogy hatékony közvetítő, hatékony tárgyaló és legfőképp az elveihez és az integritásához ragaszkodó ember, ezért szívesen látnák az ő részvételét.

Az interjúban az ukrán külügyminiszter kitért arra is, hogy "tökéletesen elégedett" Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt heti washingtoni látogatásának eredményeivel. Elárulta, hogy az Egyesült Államok azt ígérte, különleges eljárás keretében kevesebb mint hat hónapon belül üzembe helyezhetik Ukrajnában a Patriot légvédelmi rakétarendszert, amelynek a működtetéséhez szükséges kiképzés egyébként nagyjából egy évet vesz igénybe.

Címlapról ajánljuk
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség

Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség

Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×