eur:
394.88
usd:
367.05
bux:
71557.42
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Új gázvezeték a láthatáron - a kulcs: Törökország

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán támogatásáról biztosította egy Türkmenisztánból Törökországba tartó, új gázvezeték építését, amely csökkenthetné Európa függőségét az orosz gáztól.

"Elvisszük a gázt a Kaszpi-tengerből Európába a már létező folyosón át, amely a transzanatóliai vezeték gerincét képezi" - mondta Erdogan a türkmenisztáni Avaza városában, ahol a türkmén és az azerbajdzsáni elnökkel tárgyalt. "El kell indítanunk a munkát annak érdekében, hogy a türkmén gázt eljuttathassuk a nyugati piacokra" - tette hozzá.

A terv értelmében a földgázban gazdag Türkmenisztánt a Törökország és Azerbajdzsán között már létező vezetékhálózatra csatlakoztatnák.

A török elnök októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelését is támogatásáról biztosította, amelynek értelmében Északnyugat-Törökországban gázcsomópontot alakítanának ki, hogy az európai vásárlók Ukrajna, illetve a Balti-tenger kikerülésével juthassanak orosz gázhoz. Erdogan régóta dédelgetett elképzelése, hogy az Ázsia, a Közel-Kelet és Európa között fekvő Törökországot a földrajzi helyzetet kihasználva az energiakereskedelem nemzetközi csomópontjává tegye.

Az amerikai energetikai információs hivatal (EIA) adatai szerint Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb bizonyított földgázkészletével rendelkezik. Korábban a türkmén földgáz Oroszországon keresztül érte el a nemzetközi piacokat. Türkmenisztán az utóbbi időben fokozta gázszállításait Kínának, és Törökországon keresztül elérhető újabb piacokat keres.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

A hét korábbi részéhez képest tegnap határozott emelkedést láttunk az amerikai piacon, az S&P 500 és a Nasdaq is új csúcsot állított be, részben a Teslának is köszönhetően, hiszen az elektromosautó-gyártó papírjai több mint 10 százalékot emelkedtek, miután a vártnál jobb értékesítési számokat közölt a cég a második negyedévről. Ezek után az ázsiai piacokon is jó hangulat uralkodott annak ellenére, hogy vegyes BMI adatok érkeztek az országból, és a globálisan jó hangulat úgy tűnik, hogy Európában is kitart ma, hiszen emelkedés látszik a régió részvénypiacain.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×